\"\"

 

Chinese economische groei vertraagt sneller dan verwacht en dat is geen goed signaal

De op een na grootste economie ter wereld vertoont tekenen van een vertragende economische groei, aangezien de detailhandelsverkopen in China in november met slechts 3,9% zijn gestegen. Dat komt neer op een duidelijke daling ten opzichte van een groei met 4,9% in oktober. De groei is ook veel langzamer dan verwacht, want de economen hadden een groei met 4,6% voorspeld.

De Chinese economie heeft te maken gehad met druk op de markt voor onroerend goed, aangezien de regering ernaar streeft de afhankelijkheid van de projectontwikkelaars van schulden te beteugelen. De vastgoedsector en aanverwante sectoren zijn goed voor bijna een derde van de Chinese economie. De prijzen van nieuwe huizen in China daalden in november met 0,3%, de grootste maandelijkse daling sinds februari 2015.

Reisbeperkingen in verband met de verspreiding van COVID-19 hebben ook de toeristische en zakelijke activiteiten beperkt, terwijl de consumentenbestedingen gematigd zijn. De Chinese autoriteiten hebben tot dusver afgezien van het pompen van stimuleringsgeld in de economie en hebben in plaats daarvan terughoudendere maatregelen genomen. Vorige week verlaagde de People\’s Bank of China (PBOC) de reserveverplichting voor de meeste banken, waardoor er meer geld vrijkwam voor leningen.

Economen zeggen echter dat er meer nodig kan zijn om de inspanningen ter ondersteuning van de economie op te voeren, zoals het opnieuw verlagen van de reserveverplichtingen of mogelijk het verlagen van de rentetarieven. Het belang van de Chinese economie voor de wereldeconomie kan moeilijk onderschat worden. Een serieuze groeivertraging in het land van de rijzende zon zal onvermijdelijk ook leiden tot lagere groei elders.