Australië is de nummer 2 in de wereld wat goudproductie betreft

\"\"

Volgens Surbiton Associates, het in Melbourne gevestigde gespecialiseerde goudadviesbureau, is Australië momenteel de op één na grootste goudproducent in de wereld. Het zag er het afgelopen jaar op een bepaald moment zelfs naar uit alsof het China zou kunnen verdringen als de Nr.1.

Het in het VK gevestigde adviesbureau voor edele metalen, Metals Focus, schat anderzijds de Russische productie iets hoger in dan die van Australië. Dat was in ieder geval in 2020 het geval; we wachten nu op de nieuwste rapporten daaromtrent. Volgens het adviesbureau bedroeg de Australische goudproductie in 2021 315 ton of 10,1 miljoen ounces. Dit was lager dan de piekproductieniveaus die in 2019 en 2020 werden geregistreerd. Het adviesbureau schat de Russische goudproductie voor de eerste helft van het jaar 2021 iets hoger in dan die van China, maar dat tempo werd later in het jaar niet volgehouden en dus volgens de cijfers van Surbiton blijft Australië wereldwijd op de tweede plaats staan.

Dr. Sandra Close, een directeur van Surbiton Associates, zei: \”Vergeleken met 2020 daalde de Australische goudproductie in 2021 met 12 ton of vier procent. Er zijn een relatief groot aantal factoren die hebben bijgedragen aan de daling, waarvan vele een gevolg zijn van de pandemie.\” Close zei ook: \”Hoewel de goudproducenten gegeven de omstandigheden buitengewoon goed bleven werken, hebben de opgelegde beperkingen als gevolg van de pandemie een steeds grotere impact gehad. Personeelstekorten en burn-out eisten hun tol en in 2021 werd de productie dan ook negatief getroffen.\”

Australische goudproducenten hadden in 2021 ook te maken met logistieke problemen. Close merkte op dat dit lijkt te hebben bijgedragen aan de lagere totale goudproductie voor het jaar 2021. \”Een gevolg van het tekort aan vrachtwagenchauffeurs is dat er in sommige verwerkingsfabrieken een beperkte aanvoer van erts van hogere kwaliteit was\”, zei Dr. Close. \”Dit heeft geleid tot een grotere afhankelijkheid van de behandeling van minder rijk erts.\”