Gebrek aan (nieuw) fysiek zilver

Sedert enige tijd stijgen de energieprijzen.

Alle energiedragers worden getroffen. Diesel en benzine maar evengoed elektriciteit, aardgas en houtpellets. Om een economie draaiende te houden hebben we meer dan ooit energie nodig. Denk hierbij aan vervoer, productie, verbranding, bouw, enz…

De prijsstijging wordt in eerste instantie mogelijk gemaakt door een jarenlange geldcreatie. In een gesloten economie, met laat ons aannemen 1 brood en een totale geldhoeveelheid van 1 eur, zal de prijs van het brood nooit boven de 1 eur uitstijgen, want de geldhoeveelheid laat het gewoon niet toe. Inflatie, geldafwaardering is een instrument in handen van de overheid en worden misbruikt.  Een combinatie van stijgende energieprijzen en logistieke problemen zorgen voor de rest. De productie van goederen hapert en of komt niet op tijd aan op hun bestemming. Tal van organisaties kunnen niet meer voldoen aan de vraag van de klant. Onderdelen van auto\’s en fietsen maar evengoed meubilair worden getroffen door de crisis.

Voor nieuw fysiek zilver is dat niet anders. Voor het mijnen van ertsen is er extreem veel energie nodig. Daarna moet het erts nog geraffineerd, bewerkt en verwerkt worden. Met als gevolg dat er weinig aanbod is van nieuw fysiek zilver. We zullen daarmee moeten leven. Wie denkt dat de energieprijzen naar hun voormalig prijsniveau zullen dalen, dwaalt. Er is nu eenmaal meer geld beschikbaar. Het valt ook op dat de bezitters van zilver hun metaal niet verkopen en dus rustig bijhouden. Gelijk hebben ze. Wat schaars is moet je bijhouden.

Gelukkig biedt The House een mooie keuze aan van zilver dat reeds in circulatie is geweest, net zoals goud eigenlijk. Aan \”tweedehands\” zilver is niets fout. Zilver onder elke fysieke vorm is en blijft een goed belegging. Net zoals een gouden munt geslagen in bijvoorbeeld 1960, is een zilveren munten geslagen in hetzelfde jaar een prima belegging. Zilver hoeft niet persé te blinken om een goede investering te zijn. Blijf gerust verder investeren in zilver. Wacht niet tot dat er opnieuw veel aanbod zal zijn van \”nieuw zilver\”. U zou wel eens lang kunnen wachten.

De wet van Gresham zegt dat slecht geld, goed geld wegduwt.

Papiergeld (=slecht geld) blijft beschikbaar maar het zilver (=goed geld) wordt schaars, de mensen houden het bij.