Platinamarkt ziet overaanbod in 2021, maar markt blijft goed ondersteund

2021 was tot dusver een turbulent jaar voor de fysieke platinamarkt en volgens de World Platinum Investment Council zal de onzekerheid over vraag en aanbod in 2022 blijven aanhouden. Dat blijkt uit het laatste kwartaalrapport van de WPIC over vraag en aanbod tijdens het derde kwartaal. Als gevolg van een hogere verwerking van voorraden gedurende het voorbij kwartaal, zei het rapport dat de markt afstevent op een overschot van 769.000 ounces.

Volgend jaar wordt op de platinamarkt een overschot verwacht van ongeveer 637.000 ounces. \”Het was op zijn zachtst gezegd een dramatisch jaar voor de platinamarkt. We begonnen het jaar met de verwachting een klein aanbodtekort te zien en nu zien we integendeel een enorm overschot\”, zegt Trevor Raymond, onderzoeksdirecteur bij de WPIC. Het aanbodoverschot komt onder andere doordat Anglo-America Platinum de productie heeft verhoogd.

Volgens het rapport is het totale aanbod van platina in het derde kwartaal met 7% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hoewel platina met nieuwe overschotten wordt geconfronteerd, is Raymond van mening dat er geen significante toename van de vraag nodig is om de markt weer in evenwicht te brengen en of zelfs een tekort te veroorzaken. Hij voegde eraan toe dat er enkele aanwijzingen zijn dat het overschot is afgenomen, aangezien de WPIC een aanzienlijke vraag vanuit China vaststelt.

Raymond legde uit dat hoewel China op grote schaal platina koopt er weinig informatie voorhanden is over hoe dat metaal effectief wordt gebruikt. De consumptie van het metaal is namelijk beperkt is vanwege pandemische problemen. Mogelijk importeert China veel meer platina om de hoeveelheid metaal die wordt gebruikt in autokatalysatoren te vergroten. Platina is een essentieel onderdeel van katalysatoren die worden gebruikt om de schadelijke uitstoot van benzinemotoren te verminderen.