Hogere goudprijs kan mijnbouwsector een stevig duwtje in de rug geven

\"\"

Hoewel de vraag naar goud gedurende het grootste deel van 2021 eerder aan de matige kant was, zijn heel wat analisten die de goudmarkt volgen van mening dat wat hogere prijzen in de komende maanden een zegen kunnen worden voor de mijnbouwsector. Ze voegden eraan toe dat hogere goudprijzen hoe dan ook de koersen van goudmijnaandelen zullen blijven ondersteunen.

\”We schatten dat een stijging van de goudprijs met ongeveer 10% zich vertaalt in ongeveer 30% meer cashflow voor goudproducenten. Daarom kunnen de prijsbewegingen van de goudmijnaandelen over een bepaalde periode een veelvoud zijn van de beweging in de goudprijs zelf\”, aldus de analisten van VanEck in een recent verschenen rapport. \”Goud heeft in 2021 tegen de kaap van $ 1.800 per ounce bewogen.

Bij deze niveaus voor de goudprijs genereren bedrijven uit de sector een aanzienlijke hoeveelheid vrije kasstroom. De marges zijn erg gezond en bedrijven hebben overtollige contanten om in hun activiteiten te investeren en terug te geven aan aandeelhouders, zelfs als de goudprijs blijft waar hij nu is. VanEck merkt op dat goudaandelen extreem ondergewaardeerd zijn in vergelijking met historische normen.

Tijdens de laatste bullmarkt voor goud tussen 2006 en 2011 werden mijnbouwaandelen verhandeld tegen 15x hun prijs-naar-cash-flow (P/CF) multiple. Momenteel handelen mijnwerkers tegen 8x dat veelvoud. \”Wij zijn van mening dat zelfs in een scenario van stabiele (in plaats van stijgende) goudprijzen de prestaties van de mijnbouwaandelen tot dusver een herwaardering rechtvaardigen die de waarderingen meer in lijn brengt met historische gemiddelden en de aanzienlijk verbeterde positie van de goudmijnsector weerspiegelt.