Amerikaanse automobilisten voelen de pijn aan de pomp en pikken dat niet langer

\"\"

Het is een bekend feit dat de benzineprijzen een buitensporige impact hebben op de psyche van de Amerikaanse consument, iets dat steeds meer doordringt tot de regering Biden naarmate de olie- en aardgasprijzen verder stijgen. \”99,9% van de automobilisten koopt geen benzine aan meer dan $ 5 per gallon\”, zo verklaarde energie-econoom Severin Borenstein van UC Berkeley.

In augustus deed de regering Biden een nogal ongebruikelijke zet door er bij de OPEC+ op aan te dringen meer olie te pompen om de stijgende olieprijzen aan te pakken Biden vertelde verslaggevers dat de Verenigde Staten de OPEC hadden verteld dat de productieverlagingen die tijdens de pandemie werden doorgevoerd, moesten worden teruggedraaid naarmate de wereldeconomie verder herstelde om zo de prijzen voor consumenten te verlagen.

OPEC+ heeft het advies natuurlijk afgewezen en de Amerikaanse regering lijkt zich te hebben verzoend bij haar lot. Gehoopt wordt dat de olieprijzen in 2022 zullen dalen als OPEC+ de kranen vol open draait om aan de groeiende vraag te voldoen.  Een paar weken geleden meldde de Financial Times dat de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm het vooruitzicht op het vrijgeven van ruwe olie uit de strategische aardoliereserve van de regering, die bijna 620 miljoen vaten ruwe olie bevat, naar voren bracht.

Bob McNally, president van adviesbureau Rapidan Energy Group, vergeleek een overheid die haar strategische reserves verkoopt vergeleken met iemand die met een waterpistool ten strijde trekt tegen een brand. De regering heeft ook nog een andere troef in petto die ze zou kunnen gebruiken als een laatste wanhopige poging om de olieprijzen in bedwang te houden: prijsafspraken voor olie en gas. Maar zelfs een wanhopige Amerikaanse regering zal waarschijnlijk twee keer nadenken voordat ze enige vorm van prijscontrole op olie- en gasprijzen invoert. Toch zal ze iets moeten doen, want de Amerikaanse automobilisten voelen de pijn aan de pomp en pikken dat niet langer.