Krijgen we een herhaling van de jaren 70 met hogere prijzen voor goud, zilver en koper?

\"\"

Lobo Tiggre van The Independent Speculator ziet parallellen tussen de huidige situatieschok op de energiemarkt en de energieschok van de jaren 70 van vorige eeuw. Die energieschok, herinner u de autoloze zondagen in die bewuste jaren 70, leidde tot meer inflatie. Met als gevolg dat de prijzen voor goud en zilver door het dak vlogen. Tiggre is op de eerste plaats positief voor koper.

\”Ik hou erg van koper. Het is een van de meest solide gevallen van bull-cases die ik de afgelopen jaren heb gezien. En zelfs als de supercyclus van grondstoffen voorbij is, mag niet uitgesloten worden dat koper gewoon verder in prijs blijft stijgen\”, zo stelt Tiggre. \”Het duurt tien jaar voordat mijnen in productie komen. Wanneer het rondkrijgen van de financiering, het afhandelen van de vergunningen en al die andere dingen op een rij worden gezet duurt het nog 5 jaar voordat grote kopermijnen echt productie worden.\”

Maar voor winsten op korte termijn moeten de beleggers volgens Tiggre dat ze naar goud en zilver moeten kijken. \”Zilver is nog steeds relatief ondergewaardeerd ten opzichte van goud en dat geeft het opwaartse kracht bij de volgende monetaire schok. In geval van een  vlucht naar een veilige haven, zal dat op de eerste plaats richting zilver zijn\”, zo verklaarde hij. Tiggre is behoorlijk optimistisch over zilver en stelt dat er een verandering is opgetreden in de beleggingsthese voor het witte metaal. \”Het lijkt vrij duidelijk dat de industriële toepassingen van zilver steeds belangrijker worden en dat is niet per se slecht. De data vertellen ons dat er een verandering gaande is op de zilvermarkt\”.

Economisch gezien bevindt Tiggre zich in het stagflatoire kamp en hij bekijkt de huidige wereldwijde energieschok als vergelijkbaar met die uit de jaren zeventig. \”We kennen nu een aanhoudend hoge inflatie en dat is niet alleen de in VS maar wereldwijd het geval. Ik zeg niet dat de zaken hetzelfde zullen verlopen als in de jaren \’70, maar die periode heeft wel laten zien wat de gevolgen zijn van de combinatie van een zwakke economie met een hoge inflatie\”, zei Tiggre. En zodra de markt, zijn deelnemers en vooral de algoritmische geïnspireerde transacties beseffen dat de inflatie niet tijdelijk van aard is, zullen goud en zilver sterk in prijs stijgen.