Crash obligatiemarkt zou niet echt als een verrassing komen

\"\"

Een ineenstorting van de wereldwijde obligatiemarkt is slechts een kwestie van tijd. Dat is alleszins de mening van Bloomberg macro commentator en analist Tommi Utoslahti. Op een mooie ochtend zullen de handelaren wakker worden en ontdekken dat alle obligatierendementen fors hoger zijn, 10 tot 20 basispunten of meer, en dat er geen kopers meer in de buurt zijn. De verkopers zullen zodoende in een zwart gat belanden.

De lampjes op de obligatiemarkt flitsen volgens Tommi Utoslahti op dit moment diep rood, zowel wat betreft de inflatieverwachtingen als wat betreft een afnemende vraag naar Amerikaanse staatsobligaties. Daarnaast doen hardnekkige geruchten over een verminderde liquiditeit de ronde. Onlangs is de Amerikaanse 5-jaars rente voor het eerst sinds de hervatting van de looptijd in 2004 kort boven de 3% uitgekomen.

De Amerikaanse Treasury-index van Bloomberg ligt op schema voor zijn grootste jaarlijkse verlies sinds 2009 en dat is nog maar het begin als we Tommi Utoslahti mogen geloven. Hij verwacht dat de 10-jarige Treasury-rente snel boven de 2% zal uitkomen, terwijl de Bunds zullen afrekenen met rendementen onder nul. Die situatie rond de Duitse staatsobligaties heeft twee jaar lang geduurd.

Van een taper tantrum is geen sprake. De tijd daarvoor is maanden geleden verstreken en het duidelijk getelegrafeerde voornemen van de Fed om de maandelijkse obligatie-aankopen van $ 120 miljard te vertragen, zit allemaal ingebakken al ingebakken in de koersen. De obligatiekoersen zullen instorten wanneer de beleggers eindelijk zullen beseffen dat inflatie niet meer weg te denken is. Extra bezorgdheid vloeit voort uit het feit dat een groot deel van de recente inflatiepiek werd veroorzaakt door aanbodschokken. Conventionele beleidsverstrakking zou weinig doen om de problemen in de toeleveringsketen op te lossen, waardoor beleidsmakers niet in staat zijn om rechtstreekse invloed uit te oefenen op stijgende prijzen.