Commerzbank wijst op de impact van zwakke autoverkopen op prijzen edele metalen

\"\"

Daniel Briesemann van Commerzbank heeft de laatste tijd duidelijk een negatieve invloed van de zwakke autoverkopen op de prijzen van edele metalen vastgesteld. Platina en palladium hebben het moeilijk gehad door de zwakke autoverkopen en het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Over goud merkte Commerzbank gisterenavond op dat de notulen van de Fed-vergaderingen een negatief effect hadden op de goudprijs.

\”Goud stond onder druk na de notulen van de laatste Fed-vergadering. De Amerikaanse arbeidsmarkt toonde zich eind vorig jaar in een buitengewoon goede staat: volgens gegevens vrijgegeven door de particuliere provider ADP werden in december 807.000 nieuwe banen gecreëerd, bijna twee keer zoveel als de Bloomberg-consensus had verwacht. In plaats van negatief te reageren op de gegevens steeg de goudprijs zelfs even naar $ 1.830 per troy ounce, omdat de Amerikaanse dollar desondanks in waarde daalde.\”

Maar dan kwam de Amerikaanse Federal Reserve in de ring. Briesemann merkte op: \”De notulen van de Fed-vergadering leidden tot een meer nuchtere stemming op de goudmarkt, waardoor de goudprijs terugviel onder $ 1.800. De notulen werden geïnterpreteerd als “havikachtig”, wat onder meer aangeeft dat snellere renteverhogingen mogelijk zijn dankzij de aantrekkende Amerikaanse economie en de hoge inflatie. Als reactie daarop stegen de rendementen op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties naar het hoogste punt in negen maanden op 1,73%, waardoor de goudprijs daalde.\”

Wat platina en palladium betreft zei Briesemann het volgende: \”Volgens gegevens van Wards Automotive Group werden vorig jaar 14,93 miljoen voertuigen verkocht in de VS. Dat was slechts een goede 3% meer dan het voorgaande jaar, dat op zich al zwak was vanwege de pandemie. Met andere woorden, de automarkt in de VS heeft zich niet significant hersteld. Bovendien bleven de verkoopcijfers ver onder het niveau van vóór de crisis (slechts 12%). Naar onze mening wordt een rol hierin waarschijnlijk gespeeld door de terughoudendheid van de consument als gevolg van de coronaviruscrisis. Bovendien heeft het chiptekort ongetwijfeld aanzienlijk bijgedragen aan de slechte verkoopcijfers”. De platina- en palladiumprijzen zijn vorig jaar met respectievelijk ongeveer 10% en 22% gedaald, zodat het slechte nieuws waarschijnlijk ingecalculeerd is.