Inflatieverwachtingen zo mogelijk nog bangelijker dan de inflatiecijfers zelf

\"\"

Naast het feit dat de inflatie snel oploopt, hebben de consumentenverwachtingen voor toekomstige inflatieniveaus nieuwe recordhoogten bereikt. Daardoor is de verwachting ontstaan van een soort loon-prijsspiraal van he soort dat de wereldeconomie in de jaren zeventig teisterde. Uit een recent maandelijks onderzoek naar de consumentenverwachtingen van de Federal Reserve Bank of New York bleek dat de Amerikaanse huishoudens een inflatie verwachten van 5,30% volgend jaar.

Volgend jaar zou dat dan 4,20% worden, een niveau dat gedurende drie jaar zou aangehouden worden. Dat zijn historisch gezien de hoogste waarden sinds 2013. De mening wint in snel tempo veld dat de Fed \”gegijzeld\” is door het idee dat de huidige inflatiegolf tijdelijk is en zal afnemen zodra de ontwrichting van de toeleveringsketen die het gevolg is van de pandemie zal afnemen.

Een vertraagde en slechts gedeeltelijke reactie in eerste instantie, gevolgd door een grote inhaalbeweging op een later tijdstip, zou de grootste monetaire beleidsfout in meer dan 40 jaar zijn, zo stellen heel wat economen. Dit zou het economische en financiële welzijn van de Verenigde Staten onnodig ondermijnen terwijl  tevens golven van instabiliteit door de hele wereldeconomie gestuurd zouden worden.