Olieprijzen kunnen nog meer stijgen door krap aanbod

\"\"

Vital Group, de grootste onafhankelijke oliehandelaar in wereld, is van mening dat de prijzen voor ruwe olie, die dit jaar al met meer dan 10% zijn gestegen, nog verder kunnen stijgen vanwege krappe voorraden. \”De huidige prijzen zijn gerechtvaardigd\”, zei Mike Muller, hoofd Azië voor Vitol Group, zondag. \”De huidige sterke backwardation is zeker gerechtvaardigd\”, zei hij, verwijzend naar een bullish patroon waarbij futures op korte termijn duurder zijn dan die op langere termijn. Wat in feite de omgekeerde wereld is.

Olie boekte vorige week vrijdag een vierde stijging op rij, de langste stijgende lijn sinds oktober, te midden van signalen dat de olieconsumptie op peil zal blijven ondanks de verspreiding van de ommicron-variant van het coronavirus. Tegelijkertijd neemt de reservecapaciteit aan ruwe olie af, omdat enkele van \’s werelds grootste producenten moeite hebben om de productie te verhogen. Brentolie is dit jaar met 11% gestegen tot meer dan $ 86 per vat, waarmee een verlengstuk werd gegeven aan de prijsstijging van vorig jaar met 50%.

Muller zei dat hoewel de aardgasprijzen voldoende zijn gestegen om sommige industriële gebruikers – waaronder Pakistaanse en Europese bedrijven – te laten bezuinigen op het verbruik, de oliemarkt dat punt nog niet heeft bereikt. Wat er met gas gebeurt, herinnert ons eraan dat mensen op een gegeven moment afzien van het kopen van dure energie, zei hij tijdens een webinar dat werd georganiseerd door het in Dubai gevestigde adviesbureau Gulf Intelligence. \”De vraag is op welk punt dat de oliemarkt beïnvloedt.\”

Het Witte Huis zal waarschijnlijk meer olie uit zijn Strategische Petroleumreserve vrijgeven dan de 50 miljoen vaten die het in november aankondigde, zei Muller. President Joe Biden nam die stap om de benzineprijzen te verlagen, die in de VS rond hun hoogste punt in 7 jaar liggen. Muller dankt dat het nultolerantiebeleid van China ten aanzien van Covid-19 er waarschijnlijk voor zou zorgen dat er geen omicron-uitbraak komt die groot genoeg is om het gebruik van olieproducten aanzienlijk te verminderen. \”We zien bij lange na geen grote stijging van de vraag in China\”, zegt Muller, die in Singapore is gevestigd. \”De gepubliceerde data zijn voorlopig nog niets om zich zorgen over te maken.\”