Investeringen in olieproductie moeten fors hoger om nieuwe olieschok te voorkomen

\"\"

Tsvetana Paraskova van OilPrice.com is niet zo optimistisch wat betreft de huidige hoge olieprijzen, die zullen volgens haar langer dan verwacht in de noteringstabellen zullen blijven staan. De olieprijzen hebben de afgelopen weken meerjarige hoogtepunten bereikt, met West Texas Intermediate Crude op het hoogste niveau sinds 2014 en Brent Crude op het hoogste niveau sinds oktober 2018.

De aantrekkende wereldwijde olieconsumptie te midden van een krap aanbod – dit in tegenstelling tot sommige voorspellingen van vorig jaar die uitgingen van een vraag die misschien een hoogtepunt had bereikt of toch alleszins dicht bij zijn hoogtepunt was – evenals jaren van onderinvestering in nieuw aanbod na de crash van 2015, hebben de zakenbanken van Wall Street ertoe aangezet hun prijsverwachtingen aanzienlijk te verhogen.

“De fundamentals rechtvaardigen hogere olieprijzen en zijn voorspelling voor de komende jaren is een olieprijs van $ 85 per vat”, zo stelde Damien Courvalin, hoofd van Energy Research & Senior Commodity Strategist bij Goldman Sachs. De olie-industrie investeert enorm in nieuw aanbod om aan de groeiende vraag te voldoen, die naar verwachting tegen het einde van 2021 of begin 2022 zal terugkeren naar het niveau van vóór het uitbreken van Covid.

Vorig jaar zakten de wereldwijde investeringen upstream (exploratie en exploitatie in oliebronnen) naar een dieptepunt van $ 350 miljard voor de afgelopen 15 jaar, dit volgens de ramingen van Wood Mackenzie. De wereldwijde jaarlijkse upstream uitgaven moeten met maar liefst 54% stijgen tot $ 542 miljard als de oliemarkt de volgende schok in het aanbodtekort wil afwenden, zei Moody\’s eerder deze maand. \”Onze analyse toont aan dat upstream-bedrijven hun uitgaven voor de middellange termijn aanzienlijk zullen moeten verhogen om de reserves volledig te vervangen en dalingen in toekomstige productie te voorkomen\”, zei Moody\’s Vice President Sajjad Alam.