Goud beleefde slechtste maand op vier maanden tijd, maar…

\"\"

De goudprijs steeg gisteren, waarbij de verwachtingen van renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve inmiddels in de goudprijs verrekend lijken te zitten. Anderzijds leverde het goud zijn slechtste prestatie op jaarbasis af sinds september, terwijl palladium zijn beste maand in 14 jaar beleefde. Op maandbasis werd een troy ounce goud 1,70% goedkoper, wat zeker geen slechte prestatie is tegen de achtergrond van de dreiging van hogere rentevoeten.

Vanmorgen werd er gehandeld aan $ 1.797,90 voor 1 troy ounce goud. De dollar is gestegen ten opzichte van andere valuta\’s op basis van de verwachtingen van renteverhogingen door de Fed, terwijl andere centrale banken nog niet echt in beweging zijn gekomen. Dat heeft een probleem voor het goud gecreëerd, stelt Bob Haberkorn, senior marktstrateeg bij RJO Futures. Een hogere dollarkoers is namelijk niet bepaald positief voor het goud.

De dollarindex steeg ook op maandbasis, waardoor de edelmetalen duurder werden voor potentiële kopers in andere valuta\’s. De realiteit van vijf verwachte renteverhogingen door de Fed dit jaar heeft de goudmarkt een beetje doen schrikken, zo voegde Haberkorn er nog aan toe. De Fed is van plan de rente in maart te verhogen in de veronderstelling dat de economie de gevolgen van de Omicron-coronavirusvariant grotendeels zal vermijden en aan een gezond tempo zal blijven groeien. Anderzijds steeg de palladiumprijs op de spotmarkt gisteren met 0,3% tot $ 2.384,70 per ounce, waardoor het autokatalysatormetaal afklokte op een maandelijkse winst van ongeveer 26% en dat was de beste prestatie sinds februari 2008. \”Bezorgdheid over stroomonderbrekingen in Rusland in het geval van een escalatie van de Oekraïne-crisis hebben palladium de afgelopen weken ondersteund\”, zei UBS-analist Giovanni Staunovo. \”Tot nu toe is er geen verstoring van de productie en export geweest. Short-covering activiteit heeft waarschijnlijk ook geholpen, aangezien niet-commerciële accounts begin dit jaar netto-tekort hadden aan het witte metaal.\”

Zilver won gisteren 0,1% tot $ 22,44 per ounce en ging op maandbasis meer dan 3%. Platina won 0,9% tot $ 1.016,49 en beleefde de beste maand sinds oktober. De edelmetalen hebben het scenario van rentedalingen stilaan verrekend, zodat niets een prijsherstel in de weg staat.