Comeback van het goud is mogelijk wanneer de beurskoersen in 2022 (fors) corrigeren

\"\"

Terwijl de Federal Reserve zich opmaakt om de rente te verhogen en de liquiditeit te verminderen, zijn de edelmetalen dit jaar potentiële toppresteerders. Dat is alleszins de mening van Mike McGlone, de senior grondstoffenstrateeg van Bloomberg Intelligence. En na een jaar van consolidatie heeft de goudprijs volgens hem een solide prijsbodem bereikt rond het niveau van $1.700 per ounce.

\”De langgerekte rally van de beurskoersen, de recente opleving van de grondstoffenprijzen en de concurrentie van Bitcoin hebben het metaal mogelijk dicht bij zijn maximale ‘minachting’ gebracht, waardoor de basis van goud is verstevigd ten opzichte van de mantra \’er is geen alternatief\’. De tijd kan daarom rijp zijn voor een comeback,\” zo zei McGlone in een rapport. \”We zien parallellen op basis van de fundamentele gegevens met de goudbodems die werden opgetekend in 2008 en 2018.\” Het potentieel voor de goudprijs komt voort uit de agressieve houding van de Fed om de inflatie te bestrijden waarbij de Amerikaanse beurs de winsten van vorig jaar moet inleveren.

\”Het feit dat goud goed reageerde toen de Federal Reserve de laatste renteverhogingscyclus in 2015 begon — en deze beëindigde in 2019 – kan op zijn beurt herhaald worden. De nieuwe Fed-politiek kan dus gunstig zijn voor het gele metaal. Sinds de financiële crisis van 2008-09 is het goud nooit zo goedkoop geweest als nu. Een fors prijsherstel ligt daarom in de lijn van de verwachtingen. Ongeveer 14 jaar geleden zette de goudprijs een bodem neer op ongeveer $ 800 per ounce, om vervolgens op te klimmen naar de piek van 2011 net boven $ 1.800. Dat laatste niveau ligt in de buurt van de huidige prijs,\” zo legde McGlone uit.

Alle ogen zijn nu gericht op het rentebesluit dat de Fed in maart zal nemen, met op basis van de FedWatch Tool van de CME een kans van 92,5% op een renteverhoging van 25 basispunten. Als alles volgens plan verloopt, zou goud van een vergelijkbaar lanceerplatform kunnen vertrekken als in december 2015, toen goud binnen slechts zes maanden steeg van $ 1.000 per ounce tot meer dan $ 1.300 per ounce.

\”Goud is een uitstekende kandidaat om het patroon van grondstoffen te volgen die worden verhandeld binnen steeds smaller wordende wigpatronen, ze hebben steeds meer de neiging om naar boven uit te breken. Het koersdoel voor 2021 van ongeveer $ 1.700 – $ 1.950 per ounce komt ongeveer overeen met de Bollinger-bands van 50 weken, die de smalste zijn sinds 2018,\” verklaarde McGlone. \”Ongeveer $ 1.700 is een solide basis voor een mogelijke doorbraak van de weerstand die ligt op $ 1.900. Technisch zit het plaatje dus goed voor het goud.\”

Goud is een primaire begunstigde van de wijziging in de monetaire politiek van de Fed als gevolg van een inflatie die op het hoogste niveau iin vier decennia staat. Andere activa met goede vooruitzichten zijn volgens McGlone langlopende Amerikaanse staatsobligaties en Bitcoin. In de tussentijd mag de Amerikaanse beurs zich aan een fundamentele trendommekeer in 2022 verwachten, met mogelijk zelfs fors lagere koersen. Er is sprake van een stijging met 600% voor de S&P 500 sinds de bodem van 2009.