Goud en zilver klaar om hoger te breken terwijl bitcoin wegkwijnt

\"\"

Na een forse daling in 2020 klom de goud/zilver-ratio vorig jaar gestaag verder om momenteel rond de 80 punten te schommelen. Dit betekent dat er momenteel ongeveer 80 ounce zilver nodig is één ounce goud te kopen. Relatief gezien is goud op die manier duur te noemen ten opzichte van zilver. Of zilver is goedkoop ten opzichte van goud, zo u wil. Het historisch gemiddelde voor de ratio ligt rond de 50 punten.

De analisten stellen vast dat er hernieuwde interesse opdook voor goud en zilver toen de investeerders zich zorgen begonnen te maken over de gezondheid van de wereldeconomie in het licht van de groeiende geopolitieke onzekerheid. \”We hebben geen idee waar het huidige monetair beleid ons zal leiden en er is daarnaast veel angst voor de geopolitieke situatie met Rusland\”, zei hij. \”Als je als belegger denkt dat het nog erger gaat worden, kan geen kwaad om de posities in goud en zilver verder uit te bouwen.\”

Kijkend naar het lange termijn potentieel van zilver, blijven veel analisten optimistisch over het witte metaal, aangezien het steeds meer wordt beschouwd als een monetair metaal, maar tevens ook als een essentieel industrieel metaal. Dit laatste omdat steeds meer landen ernaar streven meer groene energie te ontwikkelen. Van die energietransitie kan zilver met volle teugen profiteren.

Zilver is bijvoorbeeld een kritisch metaal bij het gebruik van zonnepanelen. Vorig jaar vertegenwoordigde de zonne-energiesector ongeveer 11% van de totale industriële vraag naar zilver, met een verbruik van meer dan 100 miljoen ounces van het edelmetaal. De consumptie zal dit jaar naar verwachting groeien tot ongeveer 140 miljoen ounces. Die positieve trend zal zich in de volgende jaren ongetwijfeld nog verder zetten.

Verwacht wordt dat de zilverprijs dit jaar volatiel zal blijven, aangezien beleggers moeten navigeren door de stijgende verwachtingen van agressieve monetaire maatregelen van de Federal Reserve. Jonathan Butler, hoofd bedrijfsontwikkeling bij Mitsubishi, zei echter in een recent rapport dat stijgende consumentenprijzen en industriële vraag voor voldoende steun zouden moeten zorgen.

\”Zilver zal dit jaar worden ondersteund door het feit dat het als een inflatiehedge wordt beschouwd, maar tevens ook als een industrieel actief met blootstelling aan de belangrijkste groeigebieden van infrastructuur en energie\”, zei hij. \”De vraag naar industrieel zilver zal blijven profiteren van de race naar een netto nul CO2-uitstoot, vooral met een groter gebruik van zilver in geëlektrificeerde voertuigen.\” Butler zei dat hij ziet dat de zilverprijs dit jaar gemiddeld rond de $ 23,50 per ounce zal liggen.