De saga rond het aardgas is nog niet voorbij

\"\"

De diplomatie rond het Russisch-Oekraïense conflict lijkt voorlopig effectief te zijn. Poetin belooft president Macron dat hij zowel de situatie als de gasprijzen niet zal laten escaleren. Maar het is volgens Frank Vranken, chef investment officer bij Edmond de Rothschild Europa, eerder een patstelling dan iets anders, van een definitieve oplossing voor het conflict is zeker nog geen sprake. Dat is goed nieuws, maar uiteindelijk betekent stilstand in dit geval nog steeds achteruitgang.

Ondertussen is de bevoorradingssituatie geen duimbreed veranderd. Noorwegen, zoals begrepen kon worden uit de opmerkingen van Equinor na de publicatie van de kwartaalresultaten, zit al op volle capaciteit wat betreft de export naar Europa. Vanuit die hoek moet dus geen extra toevoer verwacht worden. Zodoende blijft de afhankelijkheid van Russisch gas bestaan, ook al stijgt de invoer van LNG, met name uit de VS, enorm.

Als we in de cijfers duiken, komt van de ruwweg 400 bio kubieke meter aardgas die Europa importeert volgens Vranken er ongeveer 40 tot 45% uit Rusland. De rest komt voornamelijk Noorwegen, Algerije, Qatar en de VS. Maar Hongarije, Polen, Duitsland en Italië die opvallen wat betreft hun afhankelijkheid van Russisch gas, blijven alle vier erg kwetsbaar het gaat om Russisch gas. De Russen zijn en blijven hun belangrijkste leverancier.

Het is misschien vandaag wat rustiger rond het conflict, maar er is nog maar heel weinig opgelost. De hoge energieprijzen, die de duidelijke boosdoener zijn achter de hoge Europese inflatie, werken door in andere segmenten van de economie en uiteindelijk in de lonen. Het Duitse minimum vaste uurloon zal dit jaar met 17,5% stijgen. De reactie van Vranken daarop: ‘Laat je dus niet misleiden door de ECB, ook in de eurozone stijgen de lonen.

Misschien in mindere mate, maar ze stijgen omdat we aan deze kant van de Atlantische Oceaan met dezelfde schaarste op de arbeidsmarkt te maken hebben. Het resultaat is dat de hype rond inflatie nog niet voorbij is, ook al zullen we ergens dit jaar pieken. Maar Vranken wacht op de Amerikaanse inflatiecijfers van vanmorgen, die zouden nog wat kunnen stijgen. Als president Biden een zeer ongunstig resultaat bij de tussentijdse verkiezingen van dit jaar wil voorkomen, heeft hij alle reden om de inflatie te bestrijden.