Beurzen gaan naar nieuwe dieptepunten, Rusland of geen Rusland

\"\"

De nummer 1 vraag van de beleggers is natuurlijk of Rusland Oekraïne zal binnenvallen. Het is misschien een wat vreemd antwoord, maar voor aandelen maakt het niets uit. Wat niet wil zeggen dat een oorlog niet significant is. Het lijkt onvermijdelijk dat aandelen naar nieuwe dieptepunten gaan, ongeacht wat er in Oost-Europa/Rusland gebeurt. Waarom verdedigen we deze stelling?

De belangrijkste regel voor beleggen sinds 1996 is: vecht niet tegen de Amerikaanse centrale bank. Wat we hiermee bedoelen, is dat naarmate het financiële systeem meer en meer verslaafd is geraakt aan interventies van de Fed (en de andere centrale banken), het doel van iedere belegger zou moeten zijn om zijn of haar belangen af ​​te stemmen op wat de Fed ook probeert te doen.

Als de Fed probeert het financiële systeem nieuw leven in te blazen door biljoenen dollars bij te drukken, moeten de beleggers long in aandelen blijven. Dit was zeker het geval van maart 2020 tot november 2021, gedurende welke tijd de Fed de monetaire voorwaarden agressief versoepelde en meer dan $ 4 biljoen drukte. Gedurende deze periode stegen de aandelen vrijwel in een rechte lijn. Iedereen die probeerde de Fed te bestrijden door te wedden op een crash, werd naar de vuilhoop verwezen.

Maar wat doet de Fed nu? Sinds november 2021 heeft de Fed het bijdrukken van geld verminderd. De laatste dag van QE zal begin maart zijn (drie weken vanaf vandaag). En vanaf dat moment zal de Fed het monetaire beleid aanscherpen door de rente te verhogen.

Simpel gezegd, de Fed verstrakt haar beleidsrente, wat over het algemeen slecht is voor risicovolle activa zoals aandelen. Beleggers kregen al een voorproefje van wat er gaat komen tijdens de eerste etappe naar beneden eind januari. Dus nogmaals, of Rusland Oekraïne binnenvalt of niet, is relatief onbeduidend. De Fed, de machtigste kracht op de markten, verstrakt op dit moment het monetaire beleid, wat betekent dat de aandelen zullen instorten… of mogelijk zelfs zullen crashen.

De laatste drie keer dat de Fed deed wat ze nu doet, resulteerden immers in:

1) De Tech Crash (2000-2002) aandelen verloren 80%.

2) De huizencrash (2007-2009) verloor 60%.

3) De kernsmelting van eind 2018 (oktober-december 2018) verloor 20%.

Deze boodschap mag u goed in de oren knopen.