$ 100 olie dreigt de inflatieschok in de wereldeconomie te versterken

\"\"

De stijging van de olieprijs in de richting van $ 100 per vat voor het eerst sinds 2014 dreigt de wereldeconomie een dubbele klap te geven door a) de groeivooruitzichten verder een deuk te geven en daarnaast b) ook de inflatie op te drijven. Dat is een zorgwekkende combinatie voor de Amerikaanse Federal Reserve en de collega centrale banken, aangezien ze de sterkste prijsdruk in decennia proberen te beheersen zonder het herstel na de pandemie te laten ontsporen.

Een groep van 20 financiële leiders komt deze week voor het eerst dit jaar virtueel bijeen, met inflatie als een van hun grootste zorgen. Terwijl energie-exporteurs profiteren van de hausse en de invloed van olie op economieën niet meer is wat het ooit was, zal een groot deel van de wereld een klap krijgen als bedrijven en consumenten merken dat hun rekeningen stijgen en hun koopkracht wordt gedrukt door duurder voedsel, transport en verwarming.

Volgens het Shock-model van Bloomberg Economics zou een stijging van de prijs voor een vat ruwe olie tot $ 100 tegen het einde van deze maand van ongeveer $ 70 eind 2021 de inflatie in de VS en Europa in de tweede helft van het jaar met ongeveer een half procentpunt doen stijgen. Meer in het algemeen waarschuwt JPMorgan Chase & Co. dat een aanloop naar $ 150 per vat de wereldwijde economische groei bijna zou vertragen en de inflatie zou doen stijgen tot meer dan 7%.

Dat is meer dan drie keer het tarief dat door de meeste monetaire beleidsmakers wordt nagestreefd. \”De olieschok voedt wat nu een breder inflatieprobleem is\”, zei Peter Hooper, oud Fed-functionaris, die nu wereldwijd hoofd economisch onderzoek is voor Deutsche Bank AG. \”Er is een behoorlijke kans op een significante vertraging van de wereldwijde groei\” als gevolg van de dure energie.

Olie is ongeveer 50% duurder dan een jaar geleden, als onderdeel van een bredere rally in grondstoffenprijzen die ook aardgas heeft meegesleept. Onder de drijfveren: een heropleving van de wereldwijde vraag na de lockdown, geopolitieke spanningen die zijn aangewakkerd door oliegigant Rusland en gespannen toeleveringsketens. De vooruitzichten voor een hernieuwde Iraanse nucleaire deal hebben de markt weliswaar wat afgekoeld. Toch is de stijging doordringend. Nog maar twee jaar geleden dook de olieprijs kort onder nul.

Fossiele brandstoffen – olie, maar ook kolen en aardgas – leveren meer dan 80% van de energie van de wereldeconomie. En de kosten van een typische mand van hen zijn nu meer dan 50% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, volgens Gavekal Research Ltd., een adviesbureau. De energiecrisis verergert ook de aanhoudende krapte in de wereldwijde toeleveringsketens, die de kosten opdreef en grondstoffen en eindproducten vertraagde.