Gaat olieprijs naar $ 120 tot $ 140 per vat? De kans lijkt klein

\"\"

\”Stijgende geopolitieke spanningen stuwen de grondstoffenprijzen verder op, gezien de verstrekkende impact van Rusland op de wereldwijde grondstoffenmarkten\”, zei JP Morgan Chase & Co. in een recent verschenen rapport. Sancties kunnen leiden tot tekorten aan voedsel en energie, waardoor de prijzen van beiden verder kunnen stijgen, zei Bloomberg Intelligence onlangs. Capital Economics zei dat de grootste impact waarschijnlijk zal komen door de grondstofprijzen.

In het slechtste geval zou de olieprijs kunnen stijgen tot $ 120 tot $ 140 per vat en in combinatie met hoger gas kan dit jaar ongeveer 2 procentpunten toegevoegd worden aan de totale inflatie in de geavanceerde economieën. Een van de grootste gevolgen van de crisis tot nu toe was merkbaar op de Europese gasmarkten. De geopolitieke spanningen lopen hand in hand met de toch al beperkte aanvoer uit Rusland en beneden gemiddelde voorraden, waarbij de prijzen in Europa het afgelopen jaar bijna verviervoudigd zijn.

Een volledig conflict zou de enorme hoeveelheden die Rusland naar Europa stuurt, waarvan ongeveer een derde normaal gesproken via Oekraïne komt, kunnen verstoren. Sancties kunnen de handel raken en de nieuwe pijpleiding, Nord Stream 2, ervan weerhouden Russisch gas naar Europa te brengen. Dat zou allemaal een grote impact kunnen hebben op het aanvullen van de voorraden in de zomer, waardoor ook de volgende winter moeilijk wordt.

De prijzen zouden zelfs nog hoger kunnen stijgen en de Europese economie zodoende aan het wankelen brengen. Rusland zou echter ook enorme hoeveelheden inkomsten mislopen en dat kan de bedoeling van het land niet zijn. Daarom denken velen dat het onwaarschijnlijk is dat de gastoevoer zou stoppen of zelfs aanzienlijk zou worden verminderd. Rusland is van plan door te gaan met de ononderbroken levering van gas aan de wereldmarkten, zei minister van Energie Nikolai Shulginov in Qatar, waar hij een gasforum bijwoont.