De kosten van levensonderhoud in de VS stijgen tot absoluut absurde niveaus

\"\"

Meestal geeft de overgrote meerderheid van de Amerikanen gewoon niets om de economie, ze interesseren er zich niet voor. Onder normale omstandigheden hebben de meeste hardwerkende Amerikanen niet de tijd of de energie om de fijne kneepjes van het economisch beleid te bespreken. Hetzelfde geldt ongetwijfeld ook voor Europa. Maar nu zijn de dingen veranderd, de economische gang van zaken is aan beide kanten van de Atlantische Oceaan een gespreksonderwerp geworden.

De meeste mensen willen gewoon dat de economische omstandigheden \”terugkeren naar normaal\”, maar dat zal niet zo eenvoudig zijn. De afgelopen jaren heeft de Federal Reserve biljoenen nieuwe dollars in het financiële systeem gepompt, een voorbeeld dat gretig door de andere centrale banken werd gevolgd. Dat kan gewoon niet ongedaan gemaakt worden. Helaas betalen de Amerikanen nu een hoge prijs voor dit magische denken en de Europeanen zullen helaas niet anders kunnen dan opnieuw braafjes dit voorbeeld te volgen.

De inflatie – in ieder geval minstens gedeeltelijk gestimuleerd door recorduitgaven van de overheid en het achterwege blijven van andere ingrepen – loopt op het hoogste niveau sinds 1982. De prijzen voor vlees en eieren zijn in de VS sinds vorig jaar met 12,2% gestegen. Meubilair en beddengoed stegen met 17% en tweedehands auto\’s en vrachtwagens stegen met 40,5% in prijs.

Ondertussen meldde het ministerie van Financiën onlangs dat de totale staatsschuld van Amerika nu meer dan $ 30 biljoen is – de hoogste ooit. Om dit in context te plaatsen: als je $ 30 biljoen aan $ 100 biljetten zou stapelen, zou je bijna de weersatellieten kunnen bereiken die rond de aarde draaien op meer dan 20.000 mijl boven ons. Tegenwoordig kennen we gigantische bergen geld die op jacht zijn naar een kleinere pool van goederen en diensten vanwege de pandemie.

Als gevolg hiervan zijn de kosten van levensonderhoud de stratosfeer in gestegen. Uit een nieuwe studie bleek bijvoorbeeld dat 82,2 procent van de kopers van nieuwe voertuigen in de maand januari daadwerkelijk een prijs boven de geafficheerde prijs betaalde. De situatie is volledig uit de hand aan het lopen en niemand weet waar dit allemaal zal eindigen. Dit verhaal krijgt uiteraard nog een staartje, we houden u op de hoogte.