Stijgende prijzen voor landbouwproducten zullen wereldwijde voedselkosten naar recordniveau sturen

\"\"

De prijzen voor landbouwproducten zijn aan een verschroeiende stijging bezig, met bijvoorbeeld bakolie dat recent nieuwe records bereikte. Dit terwijl handelaren in die producten de verwoestende impact van de Russische invasie van Oekraïne nog proberen in te schatten. De invasie heeft de voorraden van een van \’s werelds grootste graanteeltregio’s geblokkeerd. Met schokgolven over de wereldmarkten als gevolg. De volledig effecten van die schokgevolgen zullen pas op langere termijn voelbaar worden.

De oorlog in Oekraïne en de ingrijpende sancties van de VS en hun Europese bondgenoten hebben de deals met Rusland en Oekraïne vrijwel tot stilstand gebracht, waarbij maar weinig handelaren bereid zijn het risico te nemen om nieuwe zaken aan te gaan of de extra kosten te betalen voor het charteren en verzekeren van schepen om ga het oorlogsgebied in om vracht te verzamelen.

Dat heeft een nieuwe impuls gegeven aan de prijzen van een groot aantal landbouwproducten die al (fors) waren gestegen door krappe voorraden na droogteperiodes en tekorten aan arbeidskrachten. De zinderende rally van de afgelopen weken kan voldoende zijn om de wereldwijde voedselkosten naar een record te sturen.

De activiteit in havens in Oekraïne is tot stilstand gekomen sinds Rusland vorige week zijn buurland binnenviel, en ook de graanhandel met Rusland ligt stil. De twee landen leveren meer dan een kwart van de wereldwijde tarwe-export, een vijfde van de maïsverkoop en een vergelijkbaar aandeel van de transporten van gerst, om nog maar te zwijgen van ongeveer 80% van de markt voor zonnebloemolie.

Topimporteur Egypte werd maandag opnieuw gedwongen zijn inspanningen om de tarwe te kopen die het nodig heeft om brood voor zijn mensen te subsidiëren, te staken, wat de dreiging benadrukt die de oorlog vormt voor landen die in het buitenland voedselvoorraden moeten kopen. Palmolie in Kuala Lumpur en sojaolie in Chicago stegen deze week naar recordhoogten, terwijl tarwe, maïs en sojabonen in Chicago eveneens fors duurder werden.