Fed staat voor een moeilijke keuze, hoe zullen de markten reageren?

\"\"

In februari steeg de inflatie in de Verenigde Staten tot 7,9% doordat de voedsel- en energiekosten de prijzen naar het hoogste niveau in meer dan 40 jaar opdreven. Als we voedsel en energie buiten beschouwing laten, steeg de kerninflatie nog steeds met 6,4%, of het hoogste niveau sinds augustus 1982. Benzine, levensmiddelen en huisvesting leverden de belangrijkste bijdrage aan de CPI-stijging. De consumentenprijsindex is de prijs van een gewogen gemiddeld marktmandje van consumptiegoederen en -diensten dat door huishoudens wordt gekocht.

Het is dus tijd voor de Amerikaanse centrale bank om iets te doen. De Fed zou tijdens haar beleidsvergadering deze week, met vandaag 16 maart een rentebeslissing, naar verwachting de rente met maar liefst 50 basispunten verhogen. Gezien de recente gebeurtenissen in de wereld met uiteraard de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in Europa, kan de Fed echter besluiten voorzichtiger te zijn en de rente met slechts 25 basispunten te verhogen.

Als de rente stijgt, worden de kosten van lenen duurder. Stijgende rentetarieven hebben de neiging om de markt onmiddellijk te beïnvloeden, terwijl het ongeveer 9-12 maanden kan duren voordat de rest van de economie enige impact ziet van de hogere rentvoeten. Hogere rentetarieven zijn over het algemeen negatief voor aandelen, met uitzondering van de financiële sector. Maar het duurder worden van het geld kan ook de vastgoedsector onder druk zetten.

Het is nog te vroeg om precies te zeggen wat de impact van de stijgende rente zal zijn op de huizenprijzen. Het ligt voor de hand dat consumenten in een bloeiende economie vastgoed blijven kopen. In de huidige economische omstandigheden, waarbij  de consument steeds meer moet betalen voor benzine en voedsel, is de kans echter groot dat de huizenprijzen afvlakken of zelfs het risico lopen van een herhaling van de grote prijsdaling uit 2007-2009 .