Een nieuwe realiteit op de obligatiemarkt en daar zullen de beleggers mee moeten leren leven

\"\"

De agressieve verbale interventie van de FED van afgelopen maandag resoneert nog steeds. De wereldwijde obligatiemarkten zijn als een blok beton naar beneden getuimeld. De Bloomberg Global Aggregate Bond-index is met 11% gedaald ten opzichte van zijn piek, de slechtste prestatie sinds 1990. De obligatiemarkten verliezen in ieder geval meer dan de aandelenmarkten sinds de val van vorig jaar. Year-to-date verliezen ze min of meer hetzelfde. Maar dat is volgens Frank Vranken, Chief Investment Officer bij Edmond de Rothschild (Europa) niet wat je zou verwachten in situaties van stress.

De defensieve eigenschappen van obligaties zijn verdwenen. Strategen hebben hiervoor gewaarschuwd, het komt dus niet echt als een verrassing. Na nog niet zo lang geleden negatieve renteniveaus te hebben gekend, worden de obligatiemarkten nu wakker met de realiteit van hoge inflatie. De FED sloeg al alarm. Maar het zou een boodschap moeten zijn aan de autoriteiten die verkeerde voorschriften opleggen aan vermogensbeheerders om hun klanten te dwingen tot portefeuilles waarin obligaties het grootste deel van de belegging uitmaken en die zouden moeten aansluiten bij het risicoprofiel van de defensieve klant die een natuurlijke risicoaversie heeft. Dat is natuurlijk onzin.

Tegenwoordig is de boodschap die in de markten wordt gehoord, dat aandelen een natuurlijke afdekking zijn voor obligaties in tijden van hoge inflatie. Dat kan maar gedeeltelijk waar zijn. Niet alle aandelen zijn gelijk. Sommige bedrijven kunnen stijgende inputkosten vertalen in hun uiteindelijke prijzen, andere niet. Bovendien zullen stijgende obligatierendementen, zoals eerder vermeld, gevolgen hebben voor de berekeningen van de DCF en dus voor toekomstige waarderingen.

En toch is de Nasdaq-index meer dan 10% gestegen vanaf het recente dieptepunt. Wat Vranken toch de wenkbrauwen doet fronsen. Dit lijkt een rally in een berenmarkt die zeker zal eindigen. Berenmarktrally\’s zijn niet ongewoon. Mohammed El Erian, de voormalige CEO van PIMCO, roept op om de posities in aandelen te verminderen en hetzelfde doet ook Carl Icahn, een van de meest succesvolle investeerders van Wall Street.

Als men ondertussen echter de berekening van de Bloomberg-spread voor bedrijfsobligaties, vandaag rond 160 basispunten, zou optellen bij het rendement op Amerikaanse 10-jaarsobligaties van 2,4%, zou men een rendement van 4% krijgen op Amerikaanse BBB-bedrijfsobligaties. Hoewel de nieuwe realiteit nog steeds onder het inflatietempo ligt, is het plaatje heel anders dan die van vorig jaar. Misschien heeft de neergang op de obligatiemarkt de obligaties in het oververkochte gebied geduwd. Misschien is een stijging van de obligatiekoersen aanstaande, maar op dit moment verlaat het geld snel de obligatiemarkten.

Ongetwijfeld zullen de zakenbanken op Wall Street snel hun doelstellingen voor de obligatierendementen voor het einde van het jaar naar beneden bijstellen. Als zodanig worden we ons volgens Vranken bewust van een nieuwe realiteit op de obligatiemarkt, en dat is gezond. De belangrijkste vraag van vandaag is of de aandelenmarkten de paradigmaverschuiving kunnen weerstaan.