Wall Street wordt bearish(er) op goud, analisten zien steun op $ 1.900

\"\"

Potentiële vooruitgang in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne zou de safe-havenpremie van goud deze week kunnen afnemen, volgens sommige marktanalisten die een nieuw bearish momentum in de markt zien. De laatste resultaten van de wekelijkse Kitco News Gold Survey laten zien dat een meerderheid van Wall Street-analisten nu bearish is over het edelmetaal.

Hoewel de meeste particuliere beleggers op korte termijn optimistisch blijven over het goud, is het algemeen sentiment fors gedaald ten opzichte van  vorige week. De markt lijkt gevangen te zitten in een nieuw consolidatiepatroon met een eerste steun tussen $ 1.880 en $ 1.900. Sean Lusk, mededirecteur commerciële hedging bij Walsh Trading, zei dat hoewel goud moeite heeft om een ​​nieuw bullish momentum te vinden, hij lagere prijzen nog steeds ziet als een koopkans op de lange termijn.

\”Beleggers zouden elke dip onder de $ 1.900 moeten zien als een koopkans.\”, aldus Lusk.

Het sentiment in goud is aanzienlijk verschoven in vergelijking met de vorige week: 71% van de analisten en 72% van de particuliere beleggers verwachtte de afgelopen week hogere prijzen. Nu liggen die percentages fors lager. De goudfutures voor juni laten de verwachting zien van een goudprijs op het einde van de week op ongeveer $ 1.923 per ounce, of een daling van 1,8% ten opzichte van het slot van vorige week. De goudprijs is gedaald tot onder een belangrijk psychologisch niveau van $ 1.925 per ounce.

Adrian Day, president van Adrian Day Asset Management, zei dat hij bearish is op goud, aangezien het zijn premie als veilige haven verliest. Hij voegt er echter aan toe dat de verwachte daling hoe dan ook beperkt zal blijven. \”Goud is niet ver verwijderd van zijn vooroorlogse trend. Zodra de markt zich richt op de dilemma’s waarmee de Federal Reserve en de ECB worden geconfronteerd, zal goud zijn opwaartse trend hervatten\”, zei hij.

De goudprijs verloor vorige week aan momentum nadat Rusland en Oekraïne nieuwe vredesbesprekingen begonnen in Istanbul, Turkije. Volgens rapporten heeft Oekraïne voorgesteld een neutrale status aan te nemen in ruil voor veiligheidsgaranties. Tegelijkertijd heeft Rusland zijn militaire operaties in de buurt van Kiev en Tsjernihiv verminderd om zijn troepen te concentreren op de Donbas-regio.

Goudprijs heeft ruimte om hoger te gaan, maar mijnbouwaandelen bieden betere waarde, zo horen we bij Franklin Templeton. Sommige analisten verwachten dat de agressieve koers die de Federal Reserve op het monetair beleid voert op korte termijn op edelmetalen zou kunnen wegen. Marc Chandler, managing director bij Bannockburn Global Forex, zei dat de markten de notulen van de monetaire beleidsvergadering van maart deze week van de Federal Reserve nauwlettend in de gaten zouden houden. En elke hawkishe boodschap in de minuten zou op de goudprijs kunnen wegen. Chandler voegde eraan toe dat hij steun voor het goud ziet op ongeveer $ 1.900 per ounce.