Zilverprijs stabiliseert, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit omdat de industriële vraag groeit

\"\"

De zilverprijs lijkt wel vastgeroest in een brede range en vindt momenteel maar moeizaam momentum vanwege slechts matige interesse van de kant van de beleggers. De grondstoffenanalisten bij Bank of America verwachten echter dat de industriële vraag naar edele metalen de markt goed ondersteund zal houden.

In een vrijdag gepubliceerd rapport zeiden de analisten dat de vraag van de zonne-energiesector en het groeiende belang in de autosector twee cruciale factoren zullen zijn die de zilverprijzen de komende drie jaar zullen aandrijven.

De bank ziet de zilverprijs het jaar eindigen op ongeveer $ 32,50 per ounce, aangezien de markt het aanbod ziet dalen en de industriële vraag groeit. De bullish vooruitzichten op lange termijn werden geuit op een moment dat de zilverprijs consolideert tussen $24 en $25 per ounce. De zilverfutures van mei werden vrijdag voor het laatst verhandeld tegen $ 25,81 per ounce, een stijging van 0,30% op dagbasis.

\”De tegenwind in de vraag neemt geleidelijk af en het gebruik van zilver in zonnepanelen zal verder toenemen naarmate er meer fotovoltaïsche (PV) wordt geïnstalleerd\”, aldus de analisten in het rapport. \”Belangrijk is dat tot 2025 nieuwe PV-installaties in GW waarschijnlijk groter zullen zijn en dus meer zilver nodig zullen hebben. We gaan uit van 19 ton zilver per GW aan geïnstalleerd vermogen.\”

Bank of America kijkt ook verder dan de zonne-energiesector en verwacht dat elektrische voertuigen een essentiële bron van industriële vraag naar zilver zullen zijn. Ze stellen dat elke elektrische auto ongeveer 38 gram zilver verbruikt, een stijging van 72% in vergelijking met conventionele verbrandingsmotoren.

\”Als we deze cijfers op de verwachte EV-productievolumes leggen, denken we dat het zilververbruik in 2025 zou kunnen stijgen tot 3.522 ton, van ongeveer 2.000 ton in het afgelopen decennium\”, aldus de analisten.

Naast de groeiende vraag merkte het rapport ook op dat de zilvermarkt met een dalende mijnproductie geconfronteerd wordt. \”De zilverproductie zal gematigd blijven groeien en zal waarschijnlijk niet terugkeren naar het niveau van tien jaar geleden. Natuurlijk is het gebrek aan productiegroei beïnvloed door de lage zilverprijs in het afgelopen decennium, die mijnbouwbedrijven ertoe heeft aangezet om de capex te verlagen\”, aldus de analisten.