Meevaller in Russische export katapulteert overschot op de lopende rekening naar recordniveau

\"\"

Rusland boekte het grootste overschot op de lopende rekening sinds tenminste 1994, dit nadat de inkomsten uit olie- en gasexport stegen en de invoer kelderde nadat de VS en hun bondgenoten sancties hadden opgelegd vanwege de invasie van president Vladimir Poetin in Oekraïne.

De opbrengsten van olie en aardgas zijn sinds het uitbreken van de oorlog een kritieke bron van harde valuta voor Rusland geworden, waardoor de autoriteiten de invoer kunnen betalen, de economie kunnen ondersteunen en het vertrouwen in de roebel kunnen herstellen.

Het overschot op de lopende rekening, de breedste maatstaf voor handels- en investeringsstromen, bereikte vorig kwartaal $ 58,2 miljard, meer dan het dubbele van de $ 22,5 miljard die een jaar eerder werd gerapporteerd, zei de Bank of Russia maandag.

Sofya Donets, econoom bij Renaissance Capital in Moskou, schat dat het overschot in maart, de eerste volledige maand van het conflict met Oekraïne, 19 miljard dollar bedroeg. \”Het effect van sancties op de export moest zich in maart nog manifesteren\”, zei ze.

Hoewel deze fors ingrijpende sancties naar verwachting de diepste recessie in decennia zullen veroorzaken, gelden de beperkingen tot nu toe niet voor de belangrijke energie-export van Rusland, die heeft geprofiteerd van het feit dat de prijzen zijn gestegen sinds de invasie op 24 februari begon.

Bloomberg Economics verwacht dat Rusland dit jaar bijna $ 321 miljard aan energie-export zal verdienen, een stijging met meer dan een derde ten opzichte van 2021. Het land ligt ook op schema voor een overschot op de lopende rekening dat volgens het Institute of International Finance kan oplopen tot $ 240 miljard.

“Het stijgende overschot op de lopende rekening van Rusland weerspiegelt de stijging van de olie- en gasprijzen, maar ook een ineenstorting van de invoer. Terwijl de energie-export de economie overeind houdt, vergden sancties een pijnlijke aanpassing van huishoudens en bedrijven.”, aldus nog Bloomberg Economics

Hoge energieprijzen in het eerste kwartaal hielpen ook de Russische begroting en genereerden 273,4 miljard roebel ($ 3,4 miljard) aan inkomsten die de regering gebruikt voor sociale programma\’s, economische steun aan bedrijven en andere behoeften van de bevolking.

Rusland heeft jarenlang de reusachtige inkomsten uit energie opgeborgen in zijn internationale reserves, die enkele dagen voor de oorlog piekten op $ 643,2 miljard. Het land startte ook een meerjarige inspanning om de blootstelling aan de Amerikaanse valuta te verminderen.

In een afzonderlijk rapport op maandag zei de centrale bank dat ze het aandeel van de dollar in de reserves heeft teruggebracht tot 10,9% per 1 januari, van 21,2% een jaar eerder. De europosities stegen tot 33,9% van 29,2% en het aandeel van de yuan bereikte 17,1% tegenover 12,8%. Goud daalde licht tot 21,5%.