CEO\’s van de Duitse industrie ontmoeten Scholz, bedrijfswereld maakt zich grote zorgen

\"\"

Leiders van de Duitse industrie, waaronder de grote bazen van Deutsche Bank AG, Mercedes-Benz AG en Siemens AG, hebben afgelopen dinsdag een ontmoeting met bondskanselier Olaf Scholz gehad, dit te midden van groeiende bezorgdheid over de gevolgen van sancties tegen de Russische energievoorziening.

De gesprekken zijn de eerste belangrijke ontmoeting tussen de top van Germany Inc. en de Duitse regering sinds Rusland eind februari Oekraïne binnenviel. Chemiegigant BASF SE en staalproducent Thyssenkrupp AG hebben gewaarschuwd voor onomkeerbare schade aan Europa\’s grootste economie als de sancties tegen Rusland worden uitgebreid tot de invoer van aardgas, een brandstof waarop de bedrijven rekenen om hun fabrieken van stroom te voorzien.

Volgens een senior manager van een van de grootste bedrijven van het land, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zijn de zakelijke banden van het Duitse bedrijfsleven met Rusland momenteel met de snelheid van het licht aan het instorten vanwege de oorlog.

De terughoudendheid van Duitsland om te stoppen met het kopen van Russische energie heeft het land op gespannen voet gebracht met Oekraïne, dat het beschuldigt van het financieren van de oorlogsmachine van Vladimir Poetin. Evenals de bondgenoten in Europa en de VS, die ook niet tevreden zijn met de Duitse houding.

Terwijl de Europese Unie vorige week de invoer van kolen uit Rusland verbood in zijn eerste zet gericht tegen de cruciale energie-inkomsten van Moskou, heeft Duitsland met succes gelobbyd om de maatregelen af ​​te zwakken om een ​​gefaseerde terugdringing van de invoer over een paar maanden te bekomen. De EU onderzoekt ook manieren om de inkomsten van Rusland uit de olieverkoop te beperken.

De regering van Scholz heeft overeenstemming bereikt over een financieel steunpakket voor bedrijven om het effect van de stijgende energiekosten te dempen, waaronder lening garanties ter waarde van maar liefst € 100 miljard ($ 109 miljard). De Duitse industrielobby BDI heeft gewaarschuwd dat het programma niet mag worden gehinderd door strikte toegangsregels.

Vorige maand voerde Duitsland een noodplan in om zich schrap te zetten voor een mogelijke Russische stop van de invoer van Russisch gas nadat Poetin erop had aangedrongen dat de brandstof in roebels moest worden betaald. Sindsdien hebben vermeende wreedheden in Oekraïne de druk opgevoerd om de energievoorziening uit Rusland te boycotten.

Duitsland was vorig jaar voor meer dan 50% van zijn aardgas afhankelijk van Rusland, percentage dat in het eerste kwartaal daalde tot ongeveer 40% als gevolg van pogingen om het aanbod te diversifiëren.

Minister van Economie Robert Habeck, die ook deelnam aan de vergadering van dinsdag, heeft inspanningen geleverd om de bouw van terminals voor de invoer van vloeibaar aardgas te versnellen. Hij kwam met een plan om Duitsland de komende twee jaar af te sluiten van de invoer van Russisch gas. Het land streeft ernaar de Russische kolenimport tegen de herfst te stoppen en de meeste van zijn Russische olie-import tegen het einde van dit jaar te vervangen door import van andere leveranciers.