Israël dumpt de dollar voor onder andere de Chinese renminbi

\"\"

Er zijn de afgelopen 24 uur verschillende nieuwe ontwikkelingen op de forexmarkten gebeurd. Het ontsnapte aan de aandacht van de meeste economen dat Bloomberg meldde dat de centrale bank van Israël de grootste wijzigingen heeft aangebracht in haar toewijzing van reserves in meer dan een decennium. Dit door de Chinese yuan samen met drie andere valuta’s toe te voegen aan de valutareserves. Die reserves bedroegen vorig jaar voor het eerst meer dan $ 200 miljard bedroeg.

Vanaf dit jaar zal de valutamix bij de centrale bank van Israël worden uitgebreid. Aan het trio van de Amerikaanse dollar, de euro en het Britse pond worden de Canadese en Australische dollar evenals de yen en de yuan toegevoegd. De toevoeging van deze valuta’s markeert een ingrijpende verandering in de hele investeringsstrategie en -filosofie van de Bank of Israel\”, zei vice-gouverneur Andrew Abir in een interview.

Na besprekingen die vorig jaar binnen de monetaire commissie zijn gehouden, zullen het pond en de yen 5% uitmaken van de reserves. Voor de valuta\’s van Canada en Australië is telkens 3,5% voorbehouden. Volgens de nieuwe benadering is het aandeel van de yuan voor 2022 vastgesteld op 2%, zo staat te lezen in het jaarverslag van de Israëlische centrale bank dat eind vorige maand werd gepubliceerd.

Om tegemoet te komen aan de veranderingen, zal het aandeel van de euro dalen tot 20% – het laagste aandeel in minstens 10 jaar en komende van iets meer dan 30%, terwijl de dollar 61% nog zal vertegenwoordigen. De vorige lezing van de dollarreserves bedroeg 66,5%. De weging van het pond zal daarentegen bijna verdubbelen tot 5% en zal terugkeren naar een niveau dat voor het laatst in 2011 werd gezien.

De dramatische\” stijging van de deviezenreserves van Israël bracht de centrale bank ertoe haar investeringshorizon te verlengen, zei Abir. \”We kijken naar de noodzaak om een ​​rendement op de reserves te behalen dat de kosten van aansprakelijkheid dekt.\”