Peter Schiff: Het risico op een marktcrash groeit zienderogen

\"\"

Vorige week dinsdagochtend steeg het rendement op de 10-jaars Amerikaanse Treasury boven de 2,9% en het rendement op de 30-jaars klopt aan de deur van 3%. Aangezien de obligatierendementen stijgen naarmate de obligatiekoersen dalen, duidt dit op een ernstige daling van de obligatiemarkt. Sommigen spreken in dat verband zelfs van een ‘crash’. In zijn podcast waarschuwde Peter Schiff dat ook de beurs op een gegeven moment echt gaat crashen.

“Er komt een crash. Want als de obligatiemarkt niet verder crasht, zal de aandelenmarkt dat wel doen. En als de obligatiemarkt crasht, dan zal de aandelenmarkt ook crashen. Dus hoe dan ook, op een gegeven moment krijg je een soort crash.\”

De laatste keer dat de obligatierendementen zo hoog waren, was eind 2018. De Fed-fondsrente was op dat moment 2,25% tot 2,5%. Dat was volgens Schiff het hoogste niveau tot waar de Fed in staat was om de rente te verhogen en de centrale bank moest in allerijl weer naar omlaag omdat die 3% rente veel schade aanrichtte aan de economie.

Welnu, de Fed-fondsen rente staat nu nog steeds op 0,25 tot 0,5%. De Fed heeft de rente slechts eenmaal met 25 basispunten verhoogd. En we zitten al bijna op 3%.  Dus de rendementen op staatsobligaties staan al waar ze waren toen de Fed-fondsrente 2% hoger was dan nu.\”

Als de Fed er echt in slaagt om de korte rente terug te brengen tot 2,5%, zouden we volgens Schiff tegen die tijd een obligatierendement van meer dan 5% moeten zien. “Gelooft iemand dat de economie 5% aankan? We konden in 2018 niet eens 3% aan, toen we veel minder schulden hadden dan nu.”

Beleggers in zowel de obligaties als aandelen zouden moeten schrikken van het tempo waaraan de rendement is gestegen tot 3%, hoewel de Federal Reserve nog maar net in beweging is gekomen. We hebben al het niveau bereikt waarop de economie in 2018 instortte, omdat de rente toen was gestegen. Moet ik er nog een tekening bij maken.”

De vraag is volgens Schiff: als de Fed het heeft over het bestrijden van inflatie, waarom blijven ze dan inflatie creëren? Als de Fed haar balans echt agressief gaat verkleinen, waarom blijft ze dan haar balans uitbreiden? En als de Amerikaanse obligatiemarkt zo zwak is terwijl de Federal Reserve nog steeds obligaties koopt, stel je dan eens voor hoeveel zwakker het zal worden als de Federal Reserve niet alleen stopt met kopen, maar ook daadwerkelijk begint te verkopen. Wat precies is wat ze aangeven dat ze op het punt staan ​​te gaan doen. De forse koersval van vrijdag op Wall Street kan dus de voorbode van iets veel ernstigers zijn.