Rusland kan de illegale markten gebruiken om goud te verkopen en zo de economische sancties te omzeilen

\"\"

Volgens het Global Initiative against Organised Crime (GI-TOC) kunnen westerse sancties tegen Rusland vanwege zijn oorlog met Oekraïne de edelmetaalmarkten beïnvloeden wanneer illegaal goud op de markt komt.

De groep misdaadexperts waarschuwde dat Rusland de \”goed geoliede\” wielen van de illegale goudmarkt zou kunnen gebruiken om de sancties te omzeilen. Naar schatting bezit Rusland ongeveer 140 miljard dollar aan goud, een voorraad die buiten het directe bereik van sancties ligt.

\”Goud kan fysiek over de hele wereld worden verplaatst buiten digitale financiële netwerken zoals SWIFT, waardoor het moeilijk te volgen is. Goud wordt ook gemakkelijk witgewassen op de wereldmarkten door de oorsprong ervan niet te verklaren of te verbergen\”, aldus de analisten. \”Moskou zou deviezenreserves die via illegale goudmarkten toegankelijk zijn, kunnen gebruiken voor invoer, om Russische militaire operaties te financieren of om gesanctioneerde Russische oligarchen te compenseren voor hun verliezen.\”

Het rapport merkte op dat, hoewel Rusland is uitgesloten van westerse markten, het nog steeds toegang heeft tot de markten van ‘vriendelijkere landen’ en het land zou een deel van zijn goud kunnen verkopen op de Shanghai Gold Exchange. India, een ander grote consument van goud, zou Rusland ook kunnen helpen een deel van zijn goud te verkopen. Zowel China als India onthielden zich bij een stemming bij de Verenigde Naties waarin de Russische invasie van Oekraïne werd veroordeeld.

Andere landen die kunnen worden gebruikt om Russisch goud te verplaatsen, zijn de UAI en Venezuela.

Het rapport merkte ook op dat Rusland zich ook zou kunnen wenden tot criminele organisaties.

\”Rusland kan deze beperkingen omzeilen via het witwassen van geld om de oorsprong van het goud en de begunstigden van goudwinsten te verhullen. Daarom zal er waarschijnlijk een grotere vraag zijn naar de diensten en verbindingen van transnationale criminele netwerken die deze diensten aanbieden, waardoor de transnationale georganiseerde misdaad wordt ondersteund.

De GI-TOC merkte op dat Rusland niet het eerste land zou zijn dat zijn goud via illegale markten zou verkopen om zijn belegerde economie te ondersteunen. In het rapport staat dat Rusland zou hebben geholpen om in 2019 economische sancties te vermijden.

\”Het vermoeden bestaat dat Rusland, dat steun heeft toegezegd aan Venezuela, vliegtuigen heeft gebruikt om tonnen Venezolaans goud naar verschillende buitenlandse markten te verplaatsen om sancties te ontduiken, waaronder Oeganda, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Goud werd ogenschijnlijk ingewisseld voor deviezen, inclusief Amerikaanse dollars en euro\’s, en die werden teruggegeven aan Venezuela\”, aldus het rapport.

Het \’gas-for-gold\’-schema van Turkije en Iran is een ander voorbeeld van landen die goud gebruiken om sancties te omzeilen. Volgens de regeling kocht Turkije Iraans aardgas met Turkse lira’s die vervolgens door Iraanse goudhandelaren werden gebruikt om goud in Turkije te kopen. Dat goud werd vervolgens overgebracht naar de VAE en verkocht.

\”Tijdens het hoogtepunt van de \’gas-for-gold\’-periode (maart 2012 tot juli 2013), exporteerde Turkije 15 miljard dollar aan goud, waarvan 5,3 miljard dollar naar Iran en 7,9 miljard dollar naar de VAE. Zwitserland was de belangrijkste bron van goud, gevolgd door de VAE\”, aldus het rapport.