Kremlin zegt dat Gazprom bezig is met het implementeren van een roebel-voor-gas-regeling

Het Kremlin zei dinsdag dat Gazprom het presidentiële decreet over het afdwingen van betaling voor gasleveringen in roebel uitvoert zonder voorlopig verdere opheldering te geven. Maar Europa blijft dwars liggen. De Europese Commissie heeft gezegd dat Europese bedrijven aan extra eisen zullen moeten voldoen, zoals een verklaring dat ze hun contractuele verplichtingen als voltooid beschouwen zodra ze niet-Russische valuta\’s hebben gedeponeerd.

Of met andere woorden: voor de EC mag het Russisch aardgas ook in andere valuta’s worden betaald. Maar daar is Rusland het dus niet mee eens. \”Alle contacten met kopers van gas worden gelegd via Gazprom, dus Gazprom zal informatie over de resultaten van de besprekingen publiceren\”, vertelde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tijdens een dagelijkse conference call met verslaggevers.

Een bron die bekend is met de gesprekken met een aantal gaskopers die weigerden genoemd te worden, zei dat er geen duidelijkheid was over hoe de regeling zou worden uitgevoerd, maar daar wordt dus nog steeds aan gewerkt. De Russische president Vladimir Poetin heeft van de landen die hij \’onvriendelijk\’ noemt, geëist dat ze akkoord gaan met de uitvoering van de regeling waarbij ze rekeningen bij Gazprombank zouden openen en betalingen zouden doen in euro\’s of dollars die meteen zouden worden omgezet in roebel. Wat de koers van de roebel een stevig duwtje in de rug zou moeten geven.

Peskov zei dat de betalingen voor leveringen die plaatsvonden nadat het decreet van Poetin van kracht werd, in mei worden verwacht. De tijd tikt dus ongenadig verder. Rusland kondigde het plan aan nadat Moskou op 24 februari wat het noemt een speciale militaire operatie in Oekraïne lanceerde, wat aanleiding gaf tot westerse sancties tegen Rusland, waaronder het bevriezen van een deel van zijn goud- en forexreserves.

De meeste Europese kopers van Russisch gas wezen de betalingsregeling voor de roebel aanvankelijk af.

Moskou waarschuwde Europa echter dat de export zou worden afgesneden en heeft wat Polen en Bulgarije betreft ook daadwerkelijk de kraan dicht gedaan. Verschillende Russische gaskopers hebben sindsdien gezegd dat ze misschien kunnen instemmen met de eisen van Moskou.

Uniper, de belangrijkste importeur van Russisch gas in Duitsland, zei maandag dat het mogelijk zou zijn om toekomstige leveringen te betalen zonder de sancties van de Europese Unie te schenden. Hongarije heeft gezegd dat het van plan is Russisch gas in euro\’s te betalen via Gazprombank, die de betaling in roebels zal omzetten om aan de nieuwe eis te voldoen.