Een massale vernietiging van rijkdom komt eraan en dat hebben we aan de centrale banken te danken

\"\"

In een poging de economie te vertragen en de inflatie te bedwingen, heeft de Federal Reserve de rente al met 25 basispunten verhoogd en ze zal naar verwachting de rente op elk van haar volgende twee vergaderingen in mei en juni met 50 basispunten verhogen.

\”Op dit moment domineert het welvaartseffect nog steeds de manier waarop we economische groei creëren, de monetaire politiek is er op gemikt dat de consumenten over voldoende koopkracht beschikken. Naarmate de activaprijzen blijven stijgen, worden de verplichtingen, de schulden en de hefboomwerking van de consumenten goedkoper\”, legt Alfonso Peccatiello uit, auteur van The MacroCompass. \”Als de aandelen- of huizenprijzen met 50% dalen, is dat een vernietiging van het vermogen dat door twee generaties werd gegenereerd. Niemand wil dit zien gebeuren.\”

Door het huidige verkrappingsbeleid van de Fed te vergelijken met het beleid van voorgaande jaren, toen de Fed de monetaire voorwaarden versoepelde, stelt Peccatiello dat de centrale bank probeert een economische vertraging te bewerkstelligen.

\”Van 2016 tot 2019 verruimde de Fed de geldmarkt, waardoor de activaprijzen door het plafond vlogen\”, merkte hij op. \”Op dit moment doet de Fed het tegenovergestelde. De centrale bank probeert de vraagzijde in de economie te vertragen. Ze maken de consument armer. Op deze manier vertraagt ​​de vraag, zodat ook de inflatie vertraagt.\”

Peccatiello probeert ook even in de toekomst te kijken. \”De Fed zal de rente in mei met 50 basispunten verhogen en dan weer met hetzelfde percentage in juni. Ze gaan de rente verhogen totdat er iets kapot gaat. De Fed is van mening dat de neutrale rente tussen de 2 en 2,5% ligt, wat betekent dat ze denkt dat de basisrente gemakkelijk helemaal naar 2,5% kan stijgen zonder dat er veel gebeurt\”, voorspelde Peccatiello. \”Als de economie 2,5% aankan, en de arbeidsmarkt solide blijft, en de aandelenmarkt standhoudt, dan zal de Fed de rente snel blijven verhogen. Maar die veronderstelling is maar een sprookje, gebaseerd op een grote ‘als’.\”

Peccatiello legde uit waarom er in dit stadium weinig positief macro-economisch nieuws te vinden is. \”De zaken moeten helaas eerst erger worden voordat ze beter worden. Wanneer we meer tekenen beginnen te zien dat de economische groei vertraagt, en of wanneer de aandelenmarkten agressiever naar beneden duiken, zal het erger worden. 4.000 voor de S&P zal een belletje doen rinkelen bij de Fed, \”zei hij. \”Als de groei vertraagt, betekent dit dat ook de inflatie zal vertragen. Als dat gebeurt, zal de Fed zich meer op haar gemak voelen om hun agressieve houding te vertragen.\” Maar tot dat punt valt nog een lange weg af te leggen en het is onwaarschijnlijk dat dit punt zal worden bereikt.

Over de vastgoedmarkt gesproken, Peccatiello wees erop dat dit de grootste en meest leveraged activaklasse is die er is. \”De Amerikanen, maar ook de Europeanen, zouden er meer aandacht aan moeten besteden. De onroerendgoedmarkt is enorm, bijna een marktkapitalisatie van $ 300 biljoen. Ze is veel groter dan de aandelenmarkt, met een kapitalisatie van ‘maar’ $ 100 biljoen, of de obligatiemarkt,\” benadrukte hij. De vastgoedprijzen zijn van het grootste belang voor het welvaartseffect. Als de huizenprijzen dalen, dan zal ook de kooplust van consumenten afnemen.\”

\”De huizenmarkt kan een klap van 50% krijgen. Ondanks alle geruchten die je hoort over contante aankopen, wordt 85% van alle huizenaankopen gekocht met hypotheken. De hypotheekrente is enorm gestegen. 30-jarige hypotheken in de VS zijn gestegen van 3% tot 5%\”, aldus Peccatiello.

\”De lonen zijn voor de meeste Amerikanen en de meeste mensen over de hele wereld niet veranderd. En de huizenprijzen zijn vergeleken met vorig jaar met 20% gestegen. Om hetzelfde huis een jaar geleden te kopen, moet je 30% meer betalen aan je maandelijkse hypotheeklasten , wat betekent dat veel kopers in de VS het niet meer kunnen betalen.\”

Peccatiello raadt beleggers aan defensief te zijn in deze macro-omgeving waarmee we worden geconfronteerd.

\”Beleggers zouden hun cash-allocatie moeten verhogen. Ik weet dat het ongemakkelijk voelt met deze inflatieniveaus, maar er zit niet anders op. Het is beter defensief te zijn dan offensief te zijn als de macro-omgeving het niet toestaat om offensief te zijn,\” vervolgde hij. \”Je moet gewoon geduld hebben. We zullen de pijn eerst moeten uitzingen.\”