Goudprijs wordt gemanipuleerd door de Fed, maar die onderdrukking kan niet eeuwig duren

\"\"

De goudprijs wordt al decennialang gemanipuleerd door de centrale banken, met name door de Federal Reserve, in een breder plan om de suprematie van de Amerikaanse dollar in het wereldwijde monetaire systeem te behouden, zo verklaarde onlangs mijnbouw- en filmmagnaat Frank Giustra.

Giustra, de CEO van Fiore Group en tevens oprichter van Lionsgate Entertainment, heeft in het verleden al regelmatig verklaard dat de prijs van goud wordt \”beheerd\” door centrale banken en de edelmetaalbanken. Nu gaat hij nog een stapje verder door te zeggen dat de prijs \”ronduit gemanipuleerd\” is.

“Het is geen geheim dat sinds de VS goudstandaard in 1971 hebben verlaten, ze hebben geprobeerd de goudprijs te onderdrukken om de Amerikaanse dollar haar suprematie te laten behouden. Die suprematie is belangrijk in termen van de rentetarieven, want het laat toe om die tarieven laag te houden. Het is tevens belangrijk om de inflatieverwachtingen te verankeren en het is bovendien belangrijk voor nog een ​​hele reeks andere redenen, \”aldus Giustra.

Vanwege de hoge hefboomwerking van de edelmetaalmarkten is goud zeer vatbaar voor spoofing en andere vormen van handelsmanipulatie, merkte Giustra op. In september 2020 werd JPMorgan door de CFTC schuldig bevonden aan het manipuleren van de futuresmarkten en kreeg een boete van $ 920 miljoen opgelegd.

“Wat mij is opgevallen, is dat de laatste tijd wanneer er een massale verkooporder opduikt die de goudprijs onderuit duwt, de beweging telkens uitgesproken groot is. Dat kan geen toeval zijn, er zit meer achter”.

Giustra zei dat hij gelooft dat de Federal Reserve een van de belangrijkste actoren is bij het orkestreren van een grotere beweging voor prijsmanipulatie. “Ik denk dat de Fed samenwerkt met de edelmetaalbanken en ik denk dat ze niet per se rechtstreeks met de edelmetaalbanken communiceren, ze kunnen dit doen via de BIS (Bank of International Settlements) en zo de banken instructies geven om futures te verkopen. Verkooporders die vervolgens worden uitgevoerd via de goudbanken,\’ zei hij.

Giustra geeft toe dat de autoriteiten achter deze prijsmanipulatie geen duidelijk spoor van bewijs voor hun acties hebben achtergelaten. \”Hier zul je nooit een smoking gun vinden. Dat is het probleem. Ik denk dat we pas achteraf, zeg maar jaren later, zullen weten wat er gebeurd is. Er is echter alleen indirect bewijs, geen direct bewijs. Ik bekijk het gewoon vanuit het handelsperspectief, ik zie wat er gebeurt in de goudhandel en het slaat nergens op wat er aan de hand is, \”zei hij.

Belangrijk is dat de Federal Reserve de goudprijs niet voor altijd kan blijven manipuleren en onderdrukken, zei Giustra.

\”Ze kunnen dit spel niet eeuwig volhouden. Er is nog nooit een manipulatie geweest die voor altijd heeft geduurd. Uiteindelijk komt alles ten einde, ook de manipulatie. Ik denk dat gezien de dynamiek tussen de VS, China, Rusland en de rest van de wereld op dit moment dat dit eerder dan verwacht zal gebeuren,\” zei hij. Waarbij hij opmerkt dat goud op de lange termijn nog steeds de moeite waard is om in te investeren.