Obligatie-onrust dreigt opnieuw door de hoge inflatie die de Fed achtervolgt

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, ging vorige week woensdag voorzichtig te werken door de rente slechts met 50 basispunten te verhogen.

Maar door koud water te gieten over het vooruitzicht van een grotere renteverhoging met 75 basispunten volgende maand, heeft hij misschien onbedoeld de weg geëffend voor meer turbulentie in de toekomst op de obligatiemarkten als de inflatiedruk toeneemt. Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties steeg in reactie op de beslissing tot meer dan 3%.

De Fed probeerde een boodschap te telefoneren van nog meer rentestijgingen met 50 basispunten, maar gaf zo onbedoeld een boodschap van zwakte. De financiële markten rekenen namelijk op iets meer.\”, zei Jeffrey Rosenberg, senior portefeuillemanager voor systematische multi-strategie bij BlackRock Inc., op Bloomberg Television.

Een zachte aanpak is het tegenovergestelde van wat de meeste beleggers normaal gesproken zouden willen zien om de inflatie te vertragen, die op het hoogste niveau in decennia staat. Sommige marktanalisten vragen zich nu al af hoe lang de Fed zich aan een dergelijke voorzichtige benadering kan houden.

Powell verraste sommigen, waaronder Rosenberg, door te zeggen dat beleidsmakers een neutrale Fed Funds-rente, het niveau waarop de centrale bank zou stoppen met de rente te verhogen, tussen de 2% en 3% situeert. Er dreigt opnieuw onrust op de obligatiemarkten tegen de achtergrond van de twijfels over de doeltreffendheid van de monetaire politiek van de Amerikaanse centrale bank.