Wereld is ook betrokken in een financiële oorlog

Momenteel zijn landen over de hele wereld verwikkeld in wat Frank Giustra, de CEO van Fiore Group en tevens oprichter van Lionsgate Entertainment, een financiële oorlog noemt.

“Die financiële oorlog tussen landen is al begonnen. De onrust was al aan het sudderen voor de oorlog in Oekraïne en nu is de oorlog volledig losgebarsten”, zei hij. “De sancties tegen Rusland waren een oorlogsdaad, daar twijfelt Giustra niet aan. Er is dus een oorlog gaande en de VS vechten die oorlog op elke mogelijke manier uit. Het laatste dat de VS nodig hebben, is een goudprijs van $ 3.000. Dit omdat dat iedereen dan zo zou zien dat er een probleem is.

Dit alles maakt het huidige wereldwijde monetaire systeem onhoudbaar en het zal zodoende waarschijnlijk een harde reset ondergaan, voegde Giustra eraan toe.

“Ik vermoed dat er onvermijdelijk een reset van het mondiale monetaire systeem moet komen. Het is niet goed zoals het nu is en die situatie is op termijn onhoudbaar. De Amerikaanse dollar is schromelijk overgewaardeerd ten opzichte van zijn handelstekorten en dus wordt een reset onvermijdelijk. Ik zie dit niet gebeuren door middel van consensus, zoals het gebeurde tijdens de Bretton Woods-overeenkomst en het Plaza-akkoord van 1985. Bij die gelegenheden ging iedereen rond de tafel zitten en kwam men tot een akkoord over hoe het wereldwijde monetaire systeem te resetten. Ditmaal is het echter anders, je hebt een zeer competitieve en zeer gespannen wereld op het gebied van relaties en ik denk dat de reset ons uiteindelijk zal worden opgedrongen, \”zei hij.

China en Rusland zullen waarschijnlijk samenwerken om de wereld te de-dollariseren in deze nieuwe wereldwijde reset, voegde Giustra eraan toe. De opmerkingen van Giustra komen op het moment dat de Chinese en Russische centrale banken onlangs plannen hebben aangekondigd om elkaar te ontmoeten en de promotie van hun respectieve nationale valuta te bespreken.

Dit komt omdat China heeft geweigerd de Russische invasie van Oekraïne te veroordelen.  Wat de Amerikaanse dollar betreft, zei Giustra dat deze waarschijnlijk zijn status als enige mondiale reservevaluta zal verliezen en in plaats daarvan zal dienst doen als een van de weinige grote wereldwijde valuta\’s in een multipolaire wereld, zei Giustra.

\”In een wereld waar je een gesplitst monetair systeem hebt, heb je een US-dollarsysteem voor het Westen, en een ander systeem, misschien een door goud ondersteund systeem voor de rest van de landen,\” zei hij.