Roebel bereikt het hoogste punt in 7 jaar, aardgaskopers buigen voor de wensen van Poetin

\"\"

Vrijdag steeg de roebel naar het hoogste niveau in zeven jaar ten opzichte van de euro, grotendeels dankzij de door Poetin bevolen verplichte omwisseling van vreemde valuta door de kopers van Russisch aardgas. Dit ook omdat China en India (en een groot deel van Europa) nog steeds aankopen doen van Ruslands energie- en landbouwproducten ondanks de steeds luidere dreigementen uit Washington.

Op dit moment is de Russische munt ongeveer 20% sterker dan voor de invasie, terwijl de oorlog zijn vierde maand ingaat. Met een sprong van maar liefst 9% ten opzichte van de euro, bereikte de roebel voor het laatst dit niveau in juni 2015. En de roebel is op zijn sterkst ten opzichte van de dollar sinds 2018. Om de stijging te ondersteunen, mag ook verwezen worden naar de zwakke vraag naar dollars en euro\’s, gezien de beperkingen op grensoverschrijdende transacties. Zodat een steeds meer geïsoleerd Rusland de invoer ziet vertragen.

Hoewel het onduidelijk is welke bedrijven of landen instemmen met het door Poetin bestelde roebelbetalingsmechanisme, is het duidelijk dat de gok van de Russische leider werkt, zoals Bloomberg heeft vastgesteld.

Volgens het nieuwe mechanisme moeten importeurs van Russisch pijpleidinggas twee rekeningen openen bij Gazprombank om betalingen voor de brandstof af te handelen. Ongeveer de helft van de meer dan 50 buitenlandse klanten van Gazprom heeft al dergelijke rekeningen geopend, zei vice-premier Alexander Novak vorige week.

Finland is het volgende land geworden dat samen met Polen en Bulgarije, die vorige maand aan de beurt waren, om te worden afgesneden van de Russische gasvoorziening. Finland bevestigde dat de kranen zaterdag werden afgesloten, waarbij het land echter veel minder afhankelijk is van Russisch gas. Novak bevestigde verder dat een aantal \”grote klanten\” die ofwel al hebben betaald met behulp van het mechanisme, bereid zijn op tijd te betalen om afsluiting te voorkomen.