Beleggen in landbouwgrond is interessant, zelfs in een recessiescenario

\"\"

David Rosenberg, hoofdeconoom en oprichter van Rosenberg Research, voorspelt dit jaar een recessie en een berenmarkt op de beurs, Rosenberg deed zijn uitspraken op de Vancouver Resource Investment Conference.

De Federal Reserve heeft onlangs de rente verhoogd en Fed-voorzitter Jerome Powell heeft zijn agressieve retoriek aangescherpt. Rosenberg zei dat dit “too little, too late” is. Een \”zachte landing\” is helaas niet meer mogelijk en de Fed zal een recessie veroorzaken.

\”De enige andere historische keer dat de Fed haar verkrappingsprogramma zo laat in de cyclus begon, was in 2000\”, legt Rosenberg uit. \”Raad eens wat er gebeurde? Een jaar later kregen we een recessie op ons dak. En vervolgens zagen we een… driejarige bearmarkt met een koersdaling van 60 procent voor de S&P 500. Dus dat is waar we ons nu bevinden. Heeft de centrale bank geleerd uit het verleden? De beslissingen binnen de Fed worden mensen genomen. Niemand is perfect, mensen maken fouten.”

In een recent artikel riep voorzitter Powell herinneringen op aan Paul Volcker.

Volcker, de Fed-voorzitter van 1979 tot 1987, verhoogde de rente agressief om de hoge inflatie in de Amerikaanse economie te verminderen.

Rosenberg merkte op: \”Natuurlijk vergelijkt Powell zichzelf met Paul Volcker. Paul Volcker doodde de inflatie, maar hoe? Door het genereren van een zware recessie, kijk maar naar de cijfers. Dus het komt erop neer dat de Fed de inflatie zal verpletteren, maar dat zal erg pijnlijk worden op economisch vlak.\’

Op de vraag hoe het de huizenmarkt zal vergaan, herinnert Rosenberg zich de huizencrash van 2008.

\”We zijn terug naar waar we waren in \’06 en \’07,\” zei hij. “Opnieuw een bubbel? Misschien wel, maar het ditmaal wordt geen financiële ramp. De banken zijn veel meer gekapitaliseerd, maar de komende jaren zal een daling van de huizenprijs met minstens 20 procent plaatsvinden. \”

Hij zei dat landbouwgrond een goede investering is in deze omgeving. \”Voedsel overstijgt de conjunctuurcyclus, dat is een wet van Meden en Perzen. Ik geloof dus in het kopen van landbouwgrond op stabiele plaatsen over de hele wereld , maar de realiteit is dat het geen liquide investering is. Er zijn echter fondsen die de kans bieden om landbouwgronden te beleggen en daar maak ik dankbaar gebruik van”.