Zowel haviken als duiven binnen de Fed willen rente in versneld tempo optrekken

\"\"

De president van de Federal Reserve Bank van Kansas City, Esther George, zei dat ze verwacht dat de centrale bank de rente in augustus zal verhogen tot 2%, waarbij het verdere verloop van de verkrapping zal beïnvloed worden door het al dan niet afkoelen van de inflatie.

\”De beleidsmakers van de Fed hebben benadrukt dat ze zich ertoe verbinden snel op te treden om de prijsstabiliteit te herstellen en ik verwacht dat verdere renteverhogingen de Federal Funds-rente in augustus in de buurt van 2% kunnen brengen\”, zei George eerder deze week. \”Bewijs dat de inflatie duidelijk vertraagt, zal een leidraad zijn voor een verdere verkrapping. Of het stopzetten van de periode van stijgende rentevoeten.\”

De Fed verhoogde eerder deze maand de rente met 50 basispunten — tot een streefbereik van 0,75% tot 1% — en voorzitter Jerome Powell heeft aangegeven dat ze op schema ligt om stappen van vergelijkbare grootte te maken tijdens haar vergaderingen vn juni en juli. Dat is een plan dat zowel haviken als duiven in het beleidsbepalende Federal Open Market Committee sindsdien hebben omarmd om de hoogste inflatie sinds de jaren tachtig te beteugelen.

George, die al heel lang bekend staat als een beleidshavik die recentelijk naar het centrum is verhuisd, bekritiseerde het monetaire beleid omdat de Fed te laat is begonnen om de inflatie te bestrijden .

Hoewel een deel van de prijsstijgingen verband hield met bevoorradingsproblemen zoals een tekort aan halfgeleiders, en meer recentelijk de Russische invasie van Oekraïne, zei George dat een \’ongewoon krappe\’ arbeidsmarkt heeft bijgedragen aan stijgende prijzen, zelfs in sectoren van de Amerikaanse economie waar de vraag nog niet volledig is hersteld tot pre-pandemische niveaus.