Zilver is volatieler dan goud, maar heeft relatief gezien ook goed gepresteerd

\"\"

Zilver als edelmetaal boekte een winst van 47% in 2020 en bevindt zich nog steeds in een stijgende trendpatroon. Zilver werd in 2021 verhandeld tussen $ 22 en $ 28 en de gemiddelde prijs voor het jaar bereikte het hoogste punt in negen jaar van $ 25,14. Niveau dat echter niet kon worden vastgehouden.

Sinds de outperformance van zilver in 2020 is de wereldwijde macro-economische omgeving drastisch veranderd en steeds volatieler geworden. Markten blijven worstelen met de gevolgen van de COVID-pandemie, de geopolitieke zorgen zijn aanzienlijk toegenomen en de recente uitverkoop van aandelen heeft nog geen stoppunt gevonden. Stijgende rentetarieven hebben voor tegenwind gezorgd de koersvorming bij de edele metalen en dat met name voor goud en zilver. Ook de sterke dollar remt een prijsstijging af.

Zilver is volatieler dan goud, daar hoeft uiteraard geen tekening bij gemaakt worden. Het antwoord van zilver op de huidige macro-economische uitdagingen was het volgen van het traditionele patroon van reageren met meer volatiliteit dan goud. Zilver is bescheiden gedaald YTD; geprijsd op $ 23,35 per ounce op 31 december 2021 bedroeg de zilverprijs $ 21,72 op 23 mei 2022, een daling van 7,02%. Goud daarentegen won tot en met 23 mei 1,38% YTD2. In beide gevallen betreft het relatief sterke prestaties, aangezien de S&P 5003 in dezelfde periode 16,65% daalde.