Situatie op de goudmarkt blijft positief

\"\"

De goudmarkt blijft in een gezonde positie, ook al lijkt de Federal Reserve de rente dit jaar te verhogen tot bijna 3,5% en volgend jaar mogelijk tot 4%, aldus een marktanalist.

George Milling-Stanley, hoofd goudstrateeg bij State Street Global Advisors, is niet verbaasd dat goud goed stand heeft gehouden na het besluit van de Federal Reserve om de rente met 75 basispunten te verhogen, de grootste rentestap in 28 jaar in de VS.

De Federal Reserve werd ertoe aangezet het monetaire beleid agressief aan te scherpen toen de inflatie vorige maand opnieuw het hoogste punt in 40 jaar bereikte op 8,6%. Milling-Stanley zei echter dat goudbeleggers beginnen te erkennen dat de Amerikaanse centrale bank en haar leider Jerome Powell zich in een zeer precaire positie bevinden.

\”De Federal Reserve danst op een zeer smal koord\”, zei hij. \”Powell wil een aantal vraagproblemen onderdrukken om de inflatie terug te dringen, maar hij wil de economie niet in een recessie duwen.\”

Milling-Stanley voegde toe dat uiteindelijk beide beslissingen van de Fed positief zullen zijn voor goud. \”Als de Fed de rente niet snel genoeg verhoogt, zal de inflatie blijven stijgen en als ze te snel bewegen, riskeren ze een recessie. Beide scenario\’s zijn positief voor goud. Hoe dan ook, de goudbeleggers winnen in beide scenario’s.\”

De toenemende risico\’s voor de Amerikaanse economie werden ook weerspiegeld in de laatste economische projecties van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank ziet het Amerikaanse bbp de komende twee jaar met 1,7% groeien, een forse daling ten opzichte van hun eerdere bbp-prognose van respectievelijk 2,8% en 2,2%.

Hoewel de agressieve monetaire beleidskoers van de Federal Reserve de reële rendementen zal doen stijgen en een negatieve tegenwind betekent voor goud als niet-renderende activa, zei Milling-Stanley dat beleggers gefocust moeten blijven op het grotere landschap.

Hij voegde eraan toe dat de reële rente niet hoog genoeg zal uitkomen om de beleggers een aanzienlijke bescherming te bieden tegen toenemende volatiliteit en economische onzekerheid. Hij zei dat uit onderzoek blijkt dat de reële rendementen boven de 2% moeten komen voordat het een probleem vormt voor goudbeleggers.

Hedgefondsen zijn nog steeds optimistisch over het goud, maar de markt staat hoe dan ook voor een uitdagende omgeving

\”We zijn nog ver verwijderd van waar de rendementen moeten zijn die beleggers zullen afschrikken\”, zei hij. Afgezien van de lage rentetarieven, zei Milling-Stanley dat goud een belangrijke diversificatie van de portefeuille zal blijven, aangezien de situatie op zowel de aandelen- als de obligatiemarkten uit de hand loopt. Dit tegen de achtergrond van de verliezen geleden in de voorbije weken.Terwijl goud zijn stand heeft gehouden na de beweging van de Federal Reserve met 75 basispunten, zijn de beurs- en obligatiekoersen fors gedaald.