Duitse regering slaat groot alarm over de energievoorziening

\"\"

Een vervelende energiecrisis escaleert over de hele wereld, aangezien een groot aantal factoren de stromen, output, levering en productie blijven beïnvloeden. De laatste waarschuwingsbel ging donderdagochtend af toen Duitsland aankondigde dat het naar de zogenaamde \”waarschuwingsfase\” van zijn noodgasplan zou gaan, gezien het grote risico op langdurige gastekorten. De crisis is verergerd door sancties en de Russische Vladimir Poetin die de kraan dichtdraait, en komt te midden van een vergelijkbare situatie in de VS, toen president Biden een vierpuntenplan uitbracht om de prijzen aan de pomp te verlagen

“Dit zal de industriële productie beïnvloeden en een grote last worden voor veel consumenten. Het is een externe schok\”, verklaarde de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck. \”We zullen ons hiertegen verdedigen, maar het wordt een moeilijke weg die we als land nu moeten bewandelen. Ook al voel je het nog niet echt, we zitten in een gascrisis.\”

Duitsland kondigde op 30 maart de eerste fase van zijn noodgasplan aan, toen de eis van het Kremlin om betaling in roebels Duitsland ertoe aanzette zich voor te bereiden op een mogelijke onderbreking van de bevoorrading. Lokale leveranciers werden vervolgens uitgenodigd om de overheid te adviseren als onderdeel van een crisisteam en Habeck riep consumenten op hun verbruik te verminderen. Hoewel de tweede fase geen staatsinterventiemaatregelen vereist, kan dit een wetswijziging teweegbrengen die prijsstijgingen doorberekent aan de industrie en huishoudens.

Moskou heeft de afgelopen week de capaciteit naar Duitsland via Nord Stream 1 met 60% verlaagd, wat heeft geleid tot buitensporige prijsbewegingen bij de gascontracten terwijl het land probeert zijn opslag voor de winter aan te vullen. Als Duitsland zijn gasplan opvoert naar het derde en laatste \”nood\”-niveau, zou de regering de controle over het distributienetwerk van het hele land overnemen. Duitsland heeft al verschillende kolencentrales heropend om de bevoorrading te versterken, wat de Europese steun voor klimaatinspanningen zou kunnen aantasten of Oekraïne in een ongunstige regeling met Rusland zou kunnen duwen.