Koperprijs in snel tempo lager

\"\"

Koper dook gisteren weer onder de $ 7.500 per ton waarbij de angst voor een wereldwijde economische vertraging de druk op industriële metalen opvoerde en hun duik van recordhoogten slechts enkele maanden geleden verdiepte.

Beleggers maken zich zorgen over een reeks bedreigingen voor de vraag, van de gascrisis in Europa tot een vertraging in de VS en hernieuwde opflakkeringen van het virus in China. Na een inzinking van 4,2% op dinsdag tot het laagste punt in 19 maanden, daalde koper woensdag bijna 5%, voordat er wat verliezen werden weggewerkt. Aluminium klom terwijl nikkel en tin zonken.

\”Koper heeft een beetje zuurstof gekregen dat het van de dieptepunten heeft getild, maar we verwachten zeker meer neerwaartse druk\”, zei Geordie Wilkes, hoofd onderzoek bij Sucden Financial Ltd., telefonisch vanuit Londen. \”We zitten nog niet in een recessie, maar we zien zeker een langzamere groei, en dus zijn er geen echte vooruitzichten voor koper om vanaf hier betekenisvol te stijgen.\”

Het laatste kwartaal was het ergste voor metalen sinds de financiële crisis in 2008 en juli heeft tot dusver weinig verlichting gebracht, aangezien de vrees voor een recessie de markten domineert. Het betekent een snelle ommekeer sinds maart, toen de LMEX-index van zes metalen een recordhoogte bereikte uit angst dat de Russische aanval op Oekraïne de tekorten zou aanwakkeren.

Een nieuwe ronde van massale virustests in Shanghai onderstreepte de bezorgdheid dat het Covid Zero-beleid van China het herstel van de op een na grootste economie ter wereld zal bemoeilijken. Het land werd gezien als een van de lichtpuntjes voor de vraag, gezien de toezeggingen van de regering om de groei deze helft opnieuw op te starten.