Fundamenten onder goudmarkt zien er per saldo niet zo slecht uit

\"\"

Ondanks dat goud de tweede helft van het jaar begon met een daling tot onder de $ 1.800 per ounce, ziet Bloomberg Intelligence het edelmetaal stijgen ten opzichte van het bredere grondstoffengamma dat het risico loopt om flink te corrigeren.

Volgens Bloomberg Intelligence senior grondstoffenstrateeg Mike McGlone is ruwe olie de grondstof met het grootste terugvalrisico in de tweede helft van 2022, terwijl goud een van de weinige is die hiervan zou kunnen profiteren en opnieuw de $2.000 per ounce zou kunnen bereiken.

\”De grote omslag van 2022 kan in 2H in een stroomversnelling raken en ruwe olie lijkt een topkandidaat om te dalen. We zien de 2H-risico\’s gekanteld in de richting van een versnelde terugval in de Bloomberg Commodity Index, met goud mogelijk als uitzondering die de regel bevestigt,\” aldus McGlone.

De zwakke prestatie van goud verschilt duidelijk van eerdere rally\’s met hoge snelheid in het universum van de grondstoffen. Maar het metaal lijkt klaar om van zich af te bijten.

“Goud lijkt klaar voor herstel terwijl de brede grondstoffen het risico lopen terug te vallen in de richting van hun historische gemiddelde\”, schreef McGlone. \”De laatste vergelijkbare periode van zwak goud versus sterke grondstoffen was in 2000 toen de internetzeepbel barstte en het edelmetaal in een grote bullmarkt belandde.\”

Goud zal mogelijk in de de rest van 2022 schitteren ten opzichte van industriële metalen als de wereldwijde groei afneemt.

\”We zien de koperprijs zich gedragen in lijn met de dalende beurskoersen en de daling van ongeveer 15% van het rode metaal in 1H zet zich voort in 2H\”, zei McGlone. \”Een koperprijs boven $ 10.000 per ton zou een signaal kunnen zijn van herstel, maar we denken dat het waarschijnlijker is dat goud de $ 2.000 per ounce zal overschrijden.\”

Vanuit macroperspectief ziet Bloomberg Intelligence dat de inflatie later dit jaar afzwakt, aangezien de aandelenkoersen blijven dalen en grondstoffen, waaronder olie en industriële metalen, eveneens in prijs dalen.

\”Als 2022 niet veel verschilt van eerdere forse prijsbewegingen in de Bloomberg Commodity Spot Index (BCOM), kunnen grondstoffen in 2H met ongeveer 50% dalen. Wat extreem lijkt, maar dergelijke bewegingen zijn in feite eigenlijk heel normaal … Meer recente voorbeelden van vergelijkbare stijgingen tot pieken in 2008 en 2011 waren consistent, aangezien de grondstoffenprijzen zich nadien pas stabiliseerden toen ze met ongeveer 50% waren gedaald,\” merkte McGlone op. \”De stijgende verwachtingen van de Federal Reserve, ondanks de ineenstorting van de aandelenmarkt en koper (beschouwd als een inflatie/economische indicator) wijzen op grotere risico\’s van een brede omkering van de grondstoffenprijzen.\”

Bloomberg Intelligence voorspelt een overgang naar deflatie in de grondstoffensector tegen eind 2022.

\”Correcties zijn typisch voor grondstoffen nadat ze te hoog in prijs zijn gestegen. Het consumentenvertrouwen kan parallellen te zien geven met 2008 en 1929. Beide jaren waren opmerkelijk vanwege de koersdalingen op de aandelenmarkten\”, aldus nog McGlone.

Het basisscenario voor de tweede helft van 2022 is dat grondstoffen en aandelen goedkoop genoeg zullen worden zodat de Federal Reserve kan beginnen met het minimaliseren van haar renteverhogingen. Met als gevolg dat goud en langlopende  Amerikaanse staatsobligaties beter gaan presteren.