JP Morgan Chase manipuleert al jarenlang de goud- en zilvermarkten

\"\"

Het is een vaak gehoorde klacht dat JP Morgan al jaren de goud- en zilvermarkten manipuleert door de prijzen bewust naar omlaag te duwen.

Lucy Jennings, een officier van justitie bij de fraudeafdeling van het Amerikaans ministerie van Justitie, zei: \”Deze zaak gaat over een criminele samenzwering binnen een van de grootste banken van Wall Street,\” voegde eraan toe: \”Om meer geld voor zichzelf te verdienen, besloten ze vals te spelen.\”

Drie voormalige JPM-medewerkers zitten in de vuurlinie, waaronder het ervaren hoofd van de divisie edele metalen, Michael Nowak. Ook goudhandelaar Gregg Smith en Jeffrey Ruffo, een topmanager die gespecialiseerd is in de verkoop aan hedgefondsen, zitten in de beklaagdenbank.

Ze worden alle drie beschuldigd van samenzwering om van 2008 tot 2016 prijsmanipulatie, overboekingsfraude, grondstoffenfraude en spoofing te hebben gepleegd.

Spoofing werd in 2010 bij wet verboden. Het gaat om enorme orders die handelaren annuleren voordat ze kunnen worden uitgevoerd in een poging de prijzen in de richting te duwen die ze willen om hun daadwerkelijke transacties winstgevend te maken.

Smith, een leidende goudhandelaar, zou in de loop der jaren 38.000x dergelijke ingrepen hebben gepleegd, of ongeveer 20 per dag, zeiden officieren van justitie die de dossiers hebben bestudeerd. Nowak handelde zelf voornamelijk in opties, maar hij zou in de futures-markt zijn gedoken om die posities af te dekken.

Dit is niet de enige spraakmakende zaak van de afgelopen tijd. Twee voormalige edelmetaalhandelaren bij BofA\’s Merrill Lynch werden vorig jaar door een jury in Chicago schuldig bevonden aan spoofing. In 2020 werden twee handelaren van Deutsche Bank AG veroordeeld.

In september 2019 gaf JP Morgan toe dat medewerkers van de bank zich schuldig hadden gemaakt aan wangedrag had gepleegd en de bank stemde ermee in om meer dan $ 920 miljoen te betalen om Amerikaanse claims van marktmanipulatie in zowel edelmetalen als schatkistpapier op te lossen. De vraag luidt nu in hoeverre de goud- en zilvermarkten nog steeds gemanipuleerd worden.