Dollar neemt voorschot op nieuwe renteverhoging in de VS met 75 basispunten

\"\"

De dollar steeg dinsdag ten opzichte van een mandje van belangrijke valuta\’s na drie opeenvolgende sessies van dalingen voorafgaand aan de beleidsverklaring van de Amerikaanse Federal Reserve, terwijl bezorgdheid over de mogelijkheid van een nieuwe verlaging van de Russische gasleveringen op de euro woog.

De landen van de Europese Unie hebben dinsdag een verzwakt noodplan goedgekeurd om hun vraag naar gas te beteugelen, nadat ze compromisovereenkomsten hadden gesloten om de bezuinigingen voor sommige landen te beperken, terwijl ze zich schrap zetten voor verdere Russische verminderingen van het aanbod.

Het risico-off sentiment hielp de dollar een boost te geven, aangezien Amerikaanse aandelen naar beneden werden getrokken na een winstwaarschuwing van retailgigant WalMart, die zei dat het de prijzen zou verlagen om de voorraden te verminderen en om de klanten wat meer ademruimte te gunnen.

Algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente woensdag met 75 basispunten zal verhogen, waarbij beleggers de forward guidance van de centrale banken nauwlettend in de gaten houden, aangezien deze worstelt met hoge inflatie en het potentieel voor een recessie.

\”De belangrijkste factoren die valuta\’s aandrijven zijn niet veranderd – het zijn de gasproblemen in Europa, het is het verschil van de rentevoeten tussen de Fed en de ECB en de BOJ in termen van wie de meest agressieve is in termen van hun reactie op het inflatiegevaar\”, zei Huw. Roberts, hoofd analyse bij Quant Insight.