Obligatiemarkten voorspellen onheil

\"\"

Terwijl de beurzen nog steeds op een zachte landing van de economie wijzen, is het signaal dat de obligatiemarkten geven heel anders. Daar heeft de inflatievrees van enkele weken geleden vorige maand naadloos baan geruimd voor recessievrees. De obligatiebeleggers zetten zich schrap voor een recessie die op komst is en die mogelijk niet zo lang op zich zal laten wachten. Of die mogelijk zelfs als beginnen is.

Zowel de Duitse als de Belgische benchmarkt rente is tegenover de piek van juni met ruim een procentpunt teruggevallen. Het is zeer ongewoon dat dergelijke grote terugval op een tijdspanne van enkele weken plaatsvindt. Obligatiebeleggers gaan er vanuit dat centraal bankiers alleen via een recessie en bijhorende vraagvernietiging de inflatie kunnen terugdringen. De centrale banken zouden met andere woorden opgegeven hebben om de inflatie de baas te kunnen door alleen maar de rentevoeten te verhogen.

Overigens zijn niet alleen de rendementen op staatsobligaties gedaald, maar ook die op bedrijfsobligaties. Dat betekent dat de vrees voor een recessie er bij de beleggers diep ingebakken zit. Bovendien heeft die vrees nu betrekking op een recessie die mogelijk veel erger zou zijn dan tot dusver werd aangenomen.