Ook Oekraïne schort leveringen van Russische olie naar Midden-Europa op

\"\"

Oekraïne heeft sinds begin deze maand de stromen van Russische oliepijpleidingen naar delen van Midden-Europa opgeschort omdat westerse sancties het land verhinderen doorvoervergoedingen uit Moskou te accepteren. Dit verklaarde het Russische pijpleidingsmonopolie Transneft dinsdag.

Europa is sterk afhankelijk van Russische ruwe olie, diesel, aardgas en steenkool. De energieprijzen zijn dit jaar gestegen door een tekort aan aanbod, terwijl Europa zich inspant om Russische energie te vervangen door alternatieve bronnen.

Het transport langs de zuidelijke route van de Druzhba-pijpleiding is getroffen, terwijl de noordelijke route naar Polen en Duitsland ononderbroken blijft.

De opschorting van pijpleidingstromen op dinsdag zal landen als Slowakije, Hongarije en Tsjechië treffen, die allemaal sterk afhankelijk zijn van Russische ruwe olie en beperkte mogelijkheden hebben om alternatieve voorraden over zee te importeren.

Het feit dat raffinaderijen op zo\’n korte termijn overzeese olie moeten importeren, zal het nog moeilijker maken om alternatieve leveringen veilig te stellen in een toch al krappe oliemarkt, aldus handelaren.

Het Hongaarse energiebedrijf MOL en de Slowaakse pijpleidingbeheerder Transpetrol hebben bevestigd dat de stromen voor een paar dagen zijn stopgezet vanwege de betaling van doorvoervergoedingen.

MOL zei al enkele weken reserves te hebben en aan een oplossing te werken. MOL\’s olieraffinaderij Slovnaft zei dat het besprekingen is begonnen met Oekraïne en Russische partners over een mogelijke betaling van de transitvergoeding door Slovnaft of MOL.

Hongarije is een van de landen die het meest afhankelijk is van Russische olie en de regering heeft hard gelobbyd om vrijstelling te krijgen van bredere EU-sancties tegen Moskou.

Hongarije kan olie importeren via de Adria-pijpleiding die de Omisalj-olieterminal in Kroatië verbindt met zijn Duna-raffinaderij in Hongarije, maar de capaciteit van de route is beperkt en verzendingen zijn veel duurder dan via Druzhba.