Voedselprijzen zijn de grootste aanjager van de inflatie

\"\"

Degenen die geloofden dat de kosten van levensonderhoud niet verder omhoog kunnen gaan, hebben een vervelende verrassing gekregen door de publicatie van de Britse inflatiecijfers.

De inflatie in het VK bereikte eindelijk de dubbele cijfers, waarbij de CPI-inflatie voor juli 10,1% bereikte, tegen 9,4% in juni. Dat is het hoogste niveau sinds februari 1982.

Het VK wordt al maanden geconfronteerd met een zware crisis van de kosten van levensonderhoud en de toekomst ziet er somber uit nadat de Bank of England eerder deze maand waarschuwde dat de inflatie dit jaar zou kunnen pieken op 13%, met ook een recessie in het verschiet.

Maar hoe zijn we hier gekomen en waarom zitten we vandaag volop in een crisis van de kosten van levensonderhoud?

Het begon allemaal met de pandemie, met lockdowns die over de hele wereld werden ingevoerd. Dat veroorzaakte een hele reeks problemen met de toeleveringsketen, waar de wereld nog steeds mee worstelt. Nadat de Covid-beperkingen waren versoepeld, herstelde de vraag fors, waardoor er een tekort ontstond aan alles, van vrachtwagenchauffeurs tot voedsel.

Hoewel Covid er niet langer voor zorgt dat hele economieën sluiten, betekent het nul-covid-beleid van China dat de wereldwijde toeleveringsketens nog steeds worden beïnvloed.

De prijzen voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken is tussen juni en juli 2022 met 2,3% gestegen en met 12,7% voor het hele jaar, de hoogste stijging sinds mei 2001.

De prijzen voor basisvoedsel zoals zuivel, vlees, groenten en pasta zijn ook drastisch gestegen, waardoor ook de restaurant- en afhaalkosten zijn gestegen.

“Het weerspiegelt niet alleen de wereldwijde leveringsproblemen, maar ook de enorme druk op boeren die worstelen met personeelstekorten en stijgende inputkosten over de hele linie. De prijzen worden ook beïnvloed door stijgende energie- en transportkosten in elke fase van het proces”, zegt Sarah Coles, personal finance-analist bij Hargreaves Lansdown.

De oorlog van Rusland met Oekraïne heeft de voedselinflatie alleen maar verergerd. Beide landen zijn grote tarweproducenten, met een gecombineerde productie van 30% van de wereldwijde tarwe-export. Beide landen zijn ook belangrijke exporteurs van zonnebloemolie.

De oorlog heeft veel van de exportcapaciteit van Oekraïne vernietigd, evenals de landbouwproductie. Voor de oorlog was de grond van Oekraïne, bekend als chernozem, zo vruchtbaar dat Oekraïne bekend stond als de graanschuur van Europa. Door de oorlog geldt dit dus niet langer, met alle gevolgen van dien.