Duitse bedrijven willen uitwijken naar lageloonlanden

\"\"

Terwijl Amerikaanse centrale bankiers hun werk serieus nemen, is het monetaire beleid van de Turkse centrale bank volgens KBC een aanfluiting. De centrale bank verlaagde gisteren de rente met 100 basispunten, terwijl de binnenlandse inflatie rond de 80% ligt. Het gaat natuurlijk allemaal om politiek en niet om passende monetaire niveaus.

Andere zorgen voor de Europese economie zijn van economische aard. Zo daalde de Duitse ZEW-indicator, een belangrijke en betrouwbare voorlopende indicator voor toekomstige economische groei, in augustus tot -55,3 punten. Dat is het laagste cijfer sinds oktober 2008 en minder dan wat analisten verhoopten. De blijvend hoge inflatiecijfers en de extra energiekost zullen zwaar wegen op de particuliere consumptie. Zelfde verhaal in Europa, waar de ZEW-indicator in augustus 2022 daalde tot -54,9 punten, het laagste peil sinds november 2011.

Vrijdagochtend stond de Duitse PPI in het middelpunt. De index schoot omhoog tot niveaus ver boven de consensusschatting. Terwijl het niveau van juni al op een oogverblindende 32,7% stond, kwam het cijfer voor juli uit op 37,2%, ver boven de verwachte 31,8%. Met andere woorden, meer pijn voor de Duitse industrie, wat logisch is met de stijgende elektriciteitsprijzen. Het voedt ook het Bloomberg-verhaal vanmorgen dat delen van de Duitse grote industriële spelers hun productie buiten Duitsland willen verplaatsen naar goedkopere centra…

Op de wisselmarkten zakte de euro verder weg (€1 = $1,008) zodat de pariteit met de dollar weer in zicht komt. Nog slechter verging het de Turkse lira, want die dook tot onder de 18,1 per dollar, het laagste peil in acht maanden, nadat de Turkse centrale bank onverwacht haar belangrijkste rentetarief verlaagde van 14% tot 13%. De beleidsrente piekte eerder op 20%, maar van een daling van de Turkse inflatie is ondertussen nog geen sprake: +80% in juli. Komt dat wel goed?