VS stevenen mogelijk op een schuldencrisis af

\"\"

De VS stevenen op een staatsschuldencrisis af als de rente op Amerikaanse staatsobligaties stijgt en andere landen hun in dollars luidende leningen niet meer kunnen terugbetalen, zei Michael Gayed, portefeuillemanager en uitgever van het Lead-Lag Report. Deze trends kunnen op hun beurt risico\’s opleveren voor de Amerikaanse democratie.

Uit het onderzoek van Gayed blijkt dat de rente op staatsobligaties in 2022 op weekbasis 68,6 procent van de tijd is gestegen en dat is nooit eerder gezien. Stijgende rentes kunnen het vermogen van de overheid om aan haar schuldverplichtingen te voldoen verzwakken.

\”Mijn hoop is dat deze anomalie stopt en dat we niet afstevenen op een staatsschuldencrisis\”, zei Gayed. \”We moeten heel voorzichtig zijn want dergelijke crisissen zijn niet zonder gevaren wat politiek despotisme betreft. De omstandigheden creëren het monster. Waar ik naar verwijs, is hoe de Weimarrepubliek de voorwaarden schiep voor de komst van Hitler aan de macht. Hetzelfde zou zich nu in een andere vorm kunnen voordoen.\”

Hoewel Gayed zei dat er niet noodzakelijkerwijs nog een Hitler-achtige despoot zal ontstaan, benadrukte hij dat de omstandigheden in de Duitse Weimarrepubliek van de jaren twintig, met zijn hoge inflatie en schuldenproblemen, analoog zijn aan de soortgelijke problemen van de VS vandaag.

De S&P 500 daalde 18,5 procent year-to-date, waarbij sommige aandelen, zoals Netflix en Tesla, met maar liefst ruim 60 procent crashten. Dit, in combinatie met hoge Amerikaanse schuldenlast, stijgende rente op staatsobligaties en inflatie, zou \”meerdere zwarte zwanen\” en een roetzwarte marktomgeving kunnen veroorzaken, zei Gayed.

Hij voegde eraan toe, verwijzend naar Amerikaanse schuldverplichtingen: \”Als je $ 170 biljoen aan niet-gefinancierde verplichtingen en $ 30 biljoen aan zichtbare verplichtingen hebt … hoe kan dat dan niet inflatoir zijn? De enige manier om dat op te lossen is om die schuld af te betalen.\”

Gayed suggereerde dat een deflatoire gebeurtenis mogelijk is als een land met opkomende markten zijn in dollars luidende schuld niet kan afbetalen.

Over het algemeen benadrukte hij voorzichtigheid nu we een periode van toenemende marktonzekerheid ingaan.

\”Het eindresultaat van dit alles is ofwel een soort soevereine wanbetalingscrisis, wat eigenlijk een vorm van deflatie is, of precies het tegenovergestelde, namelijk hyperinflatie, wat resulteert in omstandigheden waar we beter maar niet aan denken\”, zei Gayed. \”Er kan iets ergs gebeuren, in termen van een nieuwe leider die je liever niet wilt zien komen. Het verleden spreekt in dat verband boekdelen.\”